Övervikt hos hundar innebär en ökad risk för bland annat diabetes, hjärtsjukdomar och leversjukdomar. Foto: SVT

Utbredd övervikt bland hundar: Köps efter utseende – ägare tänker inte på motionskravet

Uppdaterad
Publicerad

På fredagen inleddes nordens största hundmässa Mydog i Göteborg. En fråga som diskuteras på mässan är den utbredda övervikten bland hundar.

– Man köper ett djur för att man gillar utseendet, utan att alltid tillgodose motionskravet, säger Björn Åblad, klinikchef på Blå stjärnans djursjukhus.

Mer än var tredje hund är överviktig, något som innebär en ökad risk för olika sjukdomar. En kraftig övervikt förkortar också hundens livslängd med i genomsnitt två år. Övervikten kan ha flera orsaker, men ofta handlar det om att hunden helt enkelt äter för mycket, och rör på sig för lite.

– Det är ofta kopplat till att man belönar hunden med godsaker i stället för att aktivera dem, säger Björn Åblad.

Vissa hundar saknar mättnadskänsla

I bland kan genetiska faktorer ligga bakom övervikt och fetma hos hundar. Vissa labradorer kan till exempel inte känna någon mättnadskänsla.

– Det märker man genom att de är ens bästa vän i köket, oavsett hur dålig kock man är. De tigger hela tiden och vill äta allt, säger Björn Åblad.

Se klinikchefen och veterinären Björn Åblad berätta mer, och visa hur man känner på en hund om den är överviktig, i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.