– Ganska många har en naiv inställning till de här tabletterna, jag har mött föräldrar som inte förstår varför vi ser så allvarligt på detta, säger kammaråklagare Linda Wiking om de droger som skördar flest liv i Sverige. Foto: SVT

Därför dras ungdomar till tramadol och bensodiazepiner

Uppdaterad
Publicerad

Kammaråklagare Linda Wiking har många års erfarenhet av droger och ungdomar. Gång på gång ser hon hur de livsfarliga receptbelagda medicinerna dyker upp hos ungdomar i Göteborg.
– Det sker helt öppet i dag, langarna försöker inte ens dölja det.

Linda Wiking står och tittar ut över Brunnsparken i Göteborg. Det är fredag och klockan är 14.15, folk springer kors och tvärs och för ett otränat öga pågår inget skumt här.

Men de som jobbar med narkotika vet att droghandeln pågår för fullt mitt framför ögonen på oss. De vanligaste drogerna som säljs här är cannabis och tramadol.

Läkemedlet Tramadol, som tillhör gruppen opioider, smugglas ofta in i stora leveranser direkt från Indien där det säljs fritt.

I videon ovan berättar Linda Wiking om varför svenska ungdomar dras till de farliga medicinerna – och varför omgivningen inte alltid reagerar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Droger bland unga

Mer i ämnet