Experterna svarar: Därför får nazisterna marschera

Uppdaterad
Publicerad

Efter dagens tillståndslösa nazistmarsch genom Göteborg undrar många varför polisen inte avbröt. Experterna Eva-Maria Svensson, professor i rättsvetenskap vid Göteborgs universitet och yttrandefrihetsexperten Nils Funcke förklarar hur rättsläget ser ut.

Varför får nazister marschera?

– Demonstationsfriheten är långtgående. Man kan inte stoppa någon från att demonstrera bara för att de har en speciell åsikt, säger Eva-Maria Svensson.

NMR-demonstration i Göteborg

Varför ingriper inte polisen då de saknar tillstånd?

– Om någon utövar sina demokratiska fri- och rättigheter och det inte stör på sådant sätt att ordningen åsidosätts eller trafikstockning sker så ska polisen låta det fortgå, säger Nils Funcke.

När ska polisen ingripa?

– Så fort det begås ett brott kan polisen ingripa. Om man under en demonstration exempelvis uttrycker en åsikt som kan vara brottslig så kan polisen ingripa. Då kan det gå under hets mot folkgrupp, säger Eva-Maria Svensson.

Var går gränsen för ordningsstörande?

– Enda anledningen till att polisen kunde ha stoppat dem är om det uppstod trafikstockning eller allmän störning av betydelse. Lite småirritation och bilar som tutar är inte tillräckligt, säger Nils Funcke.

Varför ska man söka tillstånd om man får demonstrera ändå?

– Om du vill vara garanterad att få en särskild plats, till exempel Götaplatsen mellan klockan 15-16 på första maj, så gör du bäst i att söka tillstånd eftersom du då får första tjing på den ytan, säger Nils Funcke.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

NMR-demonstration i Göteborg

Mer i ämnet