Från flera håll hörs det nu att Göteborg är Sveriges ölhuvudstad. Foto: TT / Per Pixel Petersson/Göteborg & Co

Därför har Göteborg blivit Sveriges ölhuvudstad

Uppdaterad
Publicerad

Mikrobryggerier har kommit att bli ett signum för Göteborg. I morgon inleds Göteborgs ölvecka och nu utropar arrangörerna Göteborg till landets ölhuvudstad.

För femte året i rad inleds under fredagen GBG beer week för att hylla mikrobryggerier och hantverksöl.

– I år väcker veckan ett större internationellt intresse än tidigare. Göteborg börjar bli internationellt känd som en viktig ölstad i Europa, säger Fredrik Berggren, en av initiativtagarna till ölveckan.

Ända sedan Göteborg grundades på 1600-talet har det tillverkats öl i staden. Efter att den sista storskaliga ölproduktionen försvann på 90-talet har öltillverkningen på senare år återhämtat sig. Det tack vare nystartade mikrobryggerier.

– Det är jättespännande. Det har varit spännande i många år, men det är först nu den breda massan börjar upptäcka Göteborgsbryggerier och köpa deras öl. Det är inte bara en sak för oss nördar längre.

”Vi stöttar varandra”

Enligt statistik från Sveriges bryggerier, bryggerinäringens branschorganisation, fanns det förra året 25 bryggerier i Göteborgsområdet. 2008 fanns det tre. 

– Staden är ganska liten vilket gör att småbryggerierna känner varandra. Det har blivit ett community, vi stöttar varandra. Staden är också tillräckligt stor för att ha en marknad.

I Göteborgs stad finns det 23 bryggerier, vilket kan jämföras med 16 i Stockholm och 10 i Malmö.

Ser inget problematiskt i alkoholhaltiga drycker

Även Göteborgs stad ser positivt på ölveckan.

– Vi har jobbat i många år med mat och dryck som en anledning att resa till Göteborg. Det här initiativet är i precis i linje med det vi gjort med mat. Vi ser att det här är någonting som andra städer gjort liknande, som Prag och Köpenhamn, säger Stefan Gadd, informationschef på Göteborg och Co.

Finns det något problematiskt i att staden lyfter fram alkoholhaltiga drycker?

– Vi håller oss till de lagar och regler som finns. Det här är inte att uppmuntra till något ohämmat öldrickande. Det är hantverksöl. Jag kan inte se något fel i det.

Initiativtagaren Fredrik Berggren tror att Göteborgs bryggerier har en avgörande roll i branschen.

– Göteborg är Sveriges ölhuvudstad. Det är mot Göteborg som andra bryggerier tittar.

Håller till exempel stockholmarna med om det?

– Stockholmarna håller med. Stockholm är på väg framåt, men är traditionellt mer av en vinstad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer