Anna-Karin Ringqvist: ”Så har vi minskat förlossningsskadorna” Foto: SVT

Därför minskar förlossningsskadorna i Väst

Uppdaterad
Publicerad

Allt färre kvinnor drabbas av allvarliga bristningar vid vaginal förlossning, enligt siffror från Graviditetsregistret.

Sahlgrenska Universitetssjukhuset är nu bland de sjukhus i landet som har minst antal drabbade.

– Vi har jobbat mycket med utbildning och för att förstå vad som gör att vi kan förebygga skador, vi har bland annat haft workshop med personalen för att hitta de bästa handgreppen. Man måste öva upp en skicklighet, säger Anna-Karin Ringqvist, verksamhetsutvecklare för förlossningsvården på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Minskar gradvis

Antalet kvinnor som drabbas av allvarliga förlossningsskador, som helt eller delvis påverkar ändtarmsmuskelaturen, har minskat gradvis tack vare pågående satsningar både nationellt och regionalt.

Under de senaste två åren har antalet kvinnor som får allvarliga bristningar, så kallade sfinkterrupturer, minskat från 2 procent till 1,3 i Västra Götalandsregionen, enligt statistik från Graviditetsregistret.

”Vi kan bli bättre”

För Sahlgrenska Universitetssjukhusets del, som har högst antal förlossningar av sjukhusen i regionen, är det nu omkring 1,5 procent av de födande som drabbas av den här typen av allvarliga förlossningsskador.

– Vi tänker nog att vi kan bli bättre. Vi är den bästa universitetskliniken, men det finns mindre kliniker som ligger kring 1 procent. Det gäller att fortsätta jobba. I Norge och Finland har de kommit under 1 procent, så vi ser ju att det går, säger Ringqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.