Därför ökar nya varianten av omikron – hör överläkaren vid Sahlgrenska

Uppdaterad
Publicerad

Fler blir smittade av den nya Omikronvarianten BA5. Under vecka 24 var 65% av alla som smittats med olika coronavarianter just smittade med BA5 och andelen ökar snabbt. Det säger Magnus Gisslén, överläkare och professor i infektionssjukdomar på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Den nya undervarianten BA5 beskrivs som mer smittsam än de tidigare varianterna. Dessutom kan den bland annat smitta personer som haft någon typ omikronvariant tidigare eller som är vaccinerade.

Kommer alltid nya varianter

Enligt Magnus Gisslén kommer det alltid finnas risk för nya varianter.

Coronaviruset i Västsverige

– Vi kommer få lära oss leva med att det kommer nya varianter som sprider sig och som de flesta blir lindrigt sjuka av om man är vaccinerad, säger Magnus Gisslén.

I nuläget finns det inget som tyder på att BA5 skulle vara mer allvarlig än någon av de tidigare varianterna, enligt Magnus Gisslén.

– Det viktiga är att människor vaccinerar sig och att man skyddar de som är allra skörast, det vill säga de äldre, säger Gisslén.

Starta klippet för att höra Magnus Gisslén förklara vad ökningen av nya varianten beror på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet