Sjömanshustrun på toppen av Sjömanstornet spanar ut över inloppet till Göteborgs hamn. Foto: Sjöfartsmuséet.

Därför pekar Sjömanshustrun mot Hisingen och inte havet

Uppdaterad
Publicerad

I helgen öppnar en av Göteborgs äldsta landmärken Sjömanstornet upp för allmänheten. 62 meter över havet får besökaren en bit av Göteborgs historia och Sjömanshustrun.

Sjömanstornet invigdes samtidigt som Sjörfartsmuseet den 14e juli 1933. På toppen av tornet står Ivar Johnssons skulptur Kvinna vid havet. Men hon restes först ett år senare på grund av pågående byggstrejker.

– Då var det 20.000 besökare under en sommar och det blev skytteltrafik upp för trapporna då hissen inte fanns på den tiden, säger Björn Lindgren som är museiguide.

LÄS MER: Sjömanstornet öppnar för besökare

Kvinnan som också kallas Sjömanshustrun skapades för att hedra de sjömän sommiste sina liv på svenska handelsfartyg under första världskriget. Namnen på samtliga sjömän- och kvinnor somdog finns inskrivna i sockeln på tornet.

Öppnar för allmänheten

I sommar öppnar tornetåterigen för den nyfikna allmänheten. Under fyra lördagar i sommar hålls åtta visningar.

– De visningarna är redan fullbokade, men vår förhoppning är att vi fortsätter i höst, säger Björn Lindgren.

Skojas om att Sjömanshustrun var otrogen

Bronsskulpturen står 62 meter över havet och blickar ut över Hisingen.

– Det är kul att hon inte blickar ut mot havet, som känns logiskt om man väntar på sin man. Och det har det skojats om, att Sjömanshustrun kanske hade en annan sjöman på Hisingen som hon längtade efter, och sket i sin man ute på havet.

Men enligt Björn Lindgren så var placeringen ett medvetet val av arkitekten som ville att kvinnan skulle blicka mot Hisingen.

– Det gör det lättare för vanligt folk i Göteborg att se henne i profil och inte hennes rygg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.