Sjömanshustrun på toppen av Sjömanstornet spanar ut över inloppet till Göteborgs hamn. Foto: Sjöfartsmuséet

Sjömanstornet öppnar för besökare

Uppdaterad
Publicerad

Under fyra lördagar i sommar kommer Sjömanstornet att öppnas för besökare, som kommer att kunna gå ut på balkongen, 62 meter över havet, och titta på den svindlande utsikten över inloppet till Göteborg.

I många år har Sjömanstornet varit stängt för allmänheten, men från förste juli har Sjöfartsmuséet hyrt tornet av HIGAB och kommer att öppna upp det för besökare.  Första visningen blir lördagen den 8 juli och därefter visas det  även den 22 juli, 12 och 26 augusti.

– Vi vill ge göteborgarna möjlighet att uppleva den fina utsikten och hoppas självklart kunna hålla öppet i större utsträckning framöver, säger Björn Varenius, museichef på Sjöfartsmuséet Akvariet.

LÄS MER: Därför pekar Sjömanshustrun mot Hisingen och inte havet

Populärt utflyktsmål

Sjöfartstornet och Sjöfartsmuséet invigdes 1933 av kung Gustav V och nu öppnas tornet upp för besökare igen.

Sjömanstornet med bronsskulpturen Sjömanshustrun, som står och spanar ut mot havet, är ett av de mest välkända landmärkena för fartyg som närmar sig Göteborg. Skulpturen heter egentligen Kvinna vid havet och konstnären heter Ivar Johnsson.

Sjömanstornet stod färdigt 1933 och både tornet och Sjöfartsmuséet invigdes i juli samma år av kung Gustav V.  Tornet restes till minne av de svenska sjömän som miste sina liv ombord på svenska handelsfartyg under första världskriget. Namnet på de 98 fartyg som förliste och de 690 sjömän som dog finns inskrivna i sockeln på tornet.

– Tornet blev ett populärt utflyktsmål. Redan första sommaren 1934 hade man 20.000 besökare i tornet, berättar Eva Rosengren, pressansvarig på Sjöfartsmuséet.

192 trappsteg

Tornet är 44 meter högt.

Ett tag kallades tornet för Kampanilen, men det är ett felaktigt namn eftersom en kampanil är ett klocktorn.

Sjöfartsmuséets guidade visningar kostar 100 kronor för vuxna och man rekommenderar att bokningarna görs i god tid. För att komma upp måste man gå uppför en smal trappa med 192 trappsteg. Eller så kan man använda hissen.

– Vi kan inte ta upp så många besökare åt gången eftersom det bara finns plats för tre personer i hissen och toppterrassen är inte så stor, säger Eva Rosengren.

Inte heller personer med anlag för svindel bör ge sig upp i tornet, som är 44 meter högt. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer