Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Arbetsmiljö och ekonomi är anledningar till att Postnord vill ha en samlad postbox, i klippet berättar Håkan Schiller, distributionsansvarig på Postnord, om detta. Foto: Nils Arnell/SVT, TT

Därför vill Postnord sluta dela ut till ensamma postlådor

Uppdaterad
Publicerad

För att spara resurser vill Postnord göra det enklare för brevbärare att dela ut post i områden där bilen inte kommer fram till brevlådorna. I Lindome har man därför ställt krav på att bostadbolaget Förbo skapar en samlingsplats för postlådorna till sina hyresgäster.

– På landsbygden har det funnits lådsamlingar så länge jag kan minnas, så det här är inget nytt, säger Håkan Schiller, distributionsansvarig på Postnord.

Bostadsbolaget Förbo är kritiska till Postnords krav om gemensamma postboxar för boende i en radhuslänga i Lindome. Förbo menar att de ställts inför ett ultimatum: bygg en genmensam postboxplats för de boeden – annars får de hämta posten på vårt utlämningsställe i Kungsbacka.

PostNord uppger att det är minskningen av fysisk post som gör att de anser sig tvingade att effektivisera sin verksamhet.

– Sedan millenieskiftet har postmängden gått ner 50 till 60 procent. Med den här brevminskningen måste vi se till att få till färre stopp och bättre utdelning, säger Håkan Schiller.

Cykeln blir allt mer opraktisk

Tidigare har de infört att endast dela ut post varannan dag. Nu vill företaget se till att posten, så långt det är möjligt, ska kunna delas ut från ett fordon. Anledningen är också att det är svårare att dela ut post med cykel istället för bil, eftersom en allt större del av posten som delas ut består av paket.

Resultatet blir därför att just postlådor på gågator blir ett långsamt moment för PostNord.

Skulle behöva hämta post i Kungsbacka

Om inte Förbo hade byggt egna postboxar i Lindome hade de boende behövt hämta sin post på närmsta utlämningsställe, som alltså är i Kungsbacka.

Det är ju rätt långt till Kungsbacka. Vad tänker du om det?

– Det är ju ingen lösning som man eftersträvar. Men det är den sista utvägen vi har för att få det här gjort, säger Håkan Schiller.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Går vi inte med på kraven hade de boende fått åka till Kungsbacka för att hämta posten, menar Mats Carlsson, fastighetschef Förbo. Hör honom berätta mer om konflikten i klippet. Foto: Nils Arnell/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.