Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Går vi inte med på kraven hade de boende fått åka till Kungsbacka för att hämta posten, menar Mats Carlsson, fastighetschef Förbo. Hör honom berätta mer om konflikten i klippet. Foto: Nils Arnell/SVT

Kritik mot Postnord: Bostadsbolag i Lindome behövde bygga postboxar för en halv miljon

Uppdaterad
Publicerad

Ett bråk om postboxar har brutit ut i Lindome söder om Göteborg. Bostadsbolaget Förbo kritiserar Postnord för att ställa ultimatum som gör att de tvingas bygga postboxar för en halv miljon – annars hade hyresgästerna tvingats hämta sin post i grannkommunen mer än en mil bort.

Beskedet från Postnord var tydligt menar Förbo – posten skulle inte längre kunna lämnas ut till de boende på Mattias väg i Lindome om inte bostadsbolaget skapade en mer hållbar lösning, där posten kunde levereras på ett enklare sätt.

Om inte en lösning skulle stå att finna skulle hyresgästerna i Lindome behövs hämta sin post i Kungsbacka.

Vill kunna leverera från ett fordon

Kravet var från början att en samling postlådor skulle placeras ut längs med vägen, så att posten kunde levereras från ett fordon.

Nu har en större modul innehållande flera postboxar, som placerats på bekvämt avstånd för de boende, fått tummen upp från PostNord. Trots det är Förbo mycket kritiska till PostNords agerande. Inte bara för att postboxarna totalt kostat runt en halv miljon.

– Vi har fått många arga mejl om det här. PostNord överlåter skulden till oss fastighetsägare, att det är vi som inte sköter oss, säger Mats Carlsson.

Kommer bli vanligare i framtiden

Bostäderna Mattias väg utgörs av en samling radhus. Enligt Postnord är det besvärligt att leverera posten till gångpassagerna mellan husen, eftersom PostNords fordon inte kan köra där. Men att samla postlådor på ett ställe ser inte PostNord som något kontroversiellt.

– På landsbygden har det funnits lådsamlingar så länge jag kan minnas, så det här är inget nytt, säger Håkan Schiller, distributionsansvarig på PostNord.

Förbo har även bostäder i Kungälv, Härryda, Lerum och Mölndal. Även där kommer det bli aktuellt med gemensamma postboxar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Arbetsmiljö och ekonomi är anledningar till att Postnord vill ha en samlad postbox, i klippet berättar Håkan Schiller, distributionsansvarig på Postnord, om detta. Foto: Nils Arnell/SVT, TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.