Martina Sansone forskar om influensautbrott på sjukhusen. Foto: SVT

Forskarens teori: Så sprids coronasmittan på sjukhusen

Uppdaterad
Publicerad

Hon forskar om influensautbrott och har i sin nyligen publicerade avhandling kommit fram till att en stor del patienter som drabbats av influensa sannolikt smittats på sjukhus. På samma sätt tror hon att coronasmittan spridits på sjukhusen.

– Parallellerna till covid-19 är uppenbara, säger Martina Sansone, forskare och specialistläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Hör henne berätta mer om detta i klippet ovan.

Platsbrist, personalbrist, stora flöden och att bristen på enkelrum leder till flera patientförflyttningar inom sjukhusens väggar pekas ut som nyckelfaktorer när smittor sprids inom ett sjukhus, det menar forskaren Martina Sansone.

Coronaviruset i Västsverige

– En patient träffar väldigt många olika människor på många olika avdelningar under sin vistelse på sjukhus, säger Martina Sansone, forskare och specialistläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Sämst i Europa

Hon menar att en rad åtgärder måste tillämpas för att förhindra att smitta sprids inom sjukhuset men att den kanske viktigaste faktorn är antalet vårdplatser.

– Det korta svaret är vårdplatser, vi ligger sämst till i hela Europa sett till antalet jämfört med befolkningsmängden, säger hon.

Hon säger att parallellerna till covid-19 är uppenbara, och menar att de svenska sjukhusen har varit extremt öppna, även för anhöriga, med en hög omsättning på människor. Samt att det är svårt att ställa diagnos på huruvida att patienter är smittsamma eller ej.

– Man missar att bedöma smittsamhet, både på akutmottagningar och under pågående vårdtid, och det leder till sjukhusspridning, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet