NMR-demonstrationen under söndagen saknade tillstånd. Till höger: Jenny Widén, polisens presstalesperson. Foto: TT/PETER WIDING

Därför stoppade polisen inte nazistdemonstrationen

Uppdaterad
Publicerad

NMR hade inte sökt tillstånd för att demonstrera i Göteborgs centrum under söndagen. Ändå gick polisen bredvid och gjorde inga försök att stoppa demonstrationen.

– Det är så lagen ser ut, säger Jenny Widén, polisens presstalesperson i Väst.

Många personer reagerade på att polisen inte försökte stoppa, eller upplösa NMR-demonstrationen.

– Det är en bedömning som polisinsatschefen har gjort i det här fallet, att de inte har stört den allmänna ordningen på det sättet som de skulle behövt göra för att vi skulle ingripa, säger polisen presstalesperson Jenny Widén.

NMR-demonstration i Göteborg

Demonstrationsfrihet

Demonstrationer, det vill säga allmänna sammankomster på offentliga platser, får inte anordnas utan tillstånd. En skriftlig ansökan om tillstånd ska skickas in till polisen på den ort där demonstrationen ska genomföras.

Så står det på polisen hemsida. Men vad som inte står är att polisen inte har rätt att stoppa eller upplösa en demonstration, endast på grund av att den saknar tillstånd. I Sverige gäller nämligen demonstrationsfrihet, som är inskriven i den svenska grundlagen.

– Man ska söka tillstånd för att ha en allmän sammankomst, men man kan träffas ändå, utan att ha tillstånd. Det är så lagen ser ut, säger Jenny Widén.

Inga anmälningar

Motdemonstranterna och flera andra personer var upprörda över vad de såg som polisens passivitet mot demonstranterna.

– Det är en skam! De har inget tillstånd, ändå säger polisen att de får gå och ropa på gatorna, men att vi inte får ropa mot dem, säger en av motdemonstranterna på plats till SVT Nyheter Väst.

För att polisen ska ingripa mot en demonstration utan tillstånd krävs i princip att demonstranterna orsakar skadegörelse eller slåss. Ingenting av detta verkar ha förekommit under dagens demonstration.

– På det stora hela har det gått lugnt till idag, säger Jenny Widén.

Eftersom demonstrationen saknade tillstånd har polisen inlett en förundersökning om brott mot ordningslagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

NMR-demonstration i Göteborg

Mer i ämnet