David Lega Foto: SVT

David Lega KD:s toppnamn till Bryssel

Uppdaterad
Publicerad

Två kommunpolitiker blir Kristdemokraternas toppnamn i valet till Europaparlamentet i vår. Listan toppas av David Lega från Göteborg och Sara Skyttedal från Linköping.

David Lega har sedan 2011 varit oppositionsråd i Göteborgs stad. Nu är han föreslagen som nummer två på kristdemokraternas lista i valet till EU-parlamentet i vår.

– Jag är givetvis stolt och glad av att få lov att vara nominerad som Kristdemokraternas toppkandidat, säger han.

I Göteborgs stad har Lega den senaste mandatperioden suttit i idrotts- och föreningsnämnden, vid sidan av uppdraget i kommunstyrelsen. Om han tar sig in i EU-parlamentet vill han dock arbeta mer med sociala frågor.

–Jag hoppas kunna påverka i frågor om social utsatthet och  mänskliga rättigheter och arbeta för en stark, konkurrenskraftig och framtidsinriktad union med ett konstruktivt ifrågasättande av mer överstatlighet.

KD:s föreslagna förstanamn blev Sara Skyttedal, som är kommunalråd i Linköping och redan idag partiets förste ersättare i Europaparlamentet. Partiledaren Ebba Busch Thor berättade vid en presskonferens under fredagen att KD vill växa i EU-parlamentet.

– Vi satsar på att gå från vårt enda mandat i Europaparlamentet till två mandat, säger hon.

Lega och Skyttedal måste nu bekräftas genom ett beslut av Kristdemokraternas partifullmäktige. Totalt slåss de mot 42 andra kandidater som tagits fram.

Idag representeras Kristdemokraterna av Lars Adaktusson i EU-parlamentet. EU-valet hålls mellan den 23-26 maj runtom i medlemsländerna. I Sverige hålls valet den 26 maj.

Fakta: Val till Europaparlementet

Visa

Val till Europaparlamentet äger rum 23—26 maj 2019. I Sverige genomförs röstningen söndagen den 26 maj. Förtidsröstningen i Sverige startar den 8 maj.

Det totala antalet platser i Europaparlamentet minskas efter valet från 751 till 705 på grund av att Storbritannien lämnar EU.

Antalet svenska Europaparlamentariker kommer efter valet att öka från 20 till 21 för att uppnå bättre proportionalitet i förhållande till folkmängden.

Källa: Europaportalen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Göteborg

Mer i ämnet