David Lega (KD) ser kritiskt på den nya LSS-utredningen. Foto: SVT

David Lega om LSS-utredning: ”En begravning”

Uppdaterad
Publicerad

Kommunalrådet David Lega (KD) har en personlig assistent vid sin sida i sitt arbete. Han är skarpt kritisk till den nya LSS-utredningen.

– Att överhuvudtaget säga att man tar bort assistansen för barn under 16 år och ska lägga det på ett kommunalt ansvar istället – det innebär att vi går helt emot det vi vill göra. Det vill säga att alla barn ska ha samma förutsättningar att utvecklas och må bra, säger han.

Hur ser du på att kostnaderna för LSS har ökat?

– Det är självklart att kostnaderna har ökat, säger David Lega.

Menar att bättre sjukvård leder till större behov

Han hänvisar till att människor lever längre idag, och att personer med grava funktionsnedsättningar har bättre förutsättningar att klara sig, eftersom sjukvården utvecklats.

– Det är självklart att kostnaderna ökar, men det här handlar om frihet för människor. Det går före.

”Föreslår en begravning”

Skulle du vilja bevara LSS som lagen ser ut idag?

– Nej jag tror att alla lagar behöver utvecklas efter 25 år, men det är skillnad på att utveckla nåt och att avveckla något. Det utvecklingen föreslår är en begravning, säger David Lega.

Hör David Lega beskriva vad assistansen betyder för honom och många andra i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.