Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Det är ännu en gåta för Trafikverket varför beläggningen släppte. Foto: Privat/Trafikverket

Trots skador – de flesta nekas skadestånd efter vägarbetet

Publicerad

Förare vittnade om trasiga däck och stenskott. Drygt 170 sökte skadestånd hos Trafikverket efter vägarbetet på riksväg 40. Hittills har ett 30-tal beviljats ersättning. Trafikverket beskriver det som hänt på vägen som en extraordinär händelse.

– Det är olyckligt. Det här är något som inte ska hända, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket.

Vägarbetet på riksväg 40 mellan Borås och Bollebygd pågick i flera dagar i september 2019. När slutbeläggningen lagts natten till den 26 september 2019 gick något fel. Beläggningen släppte från vägen. Bilförare vittnade om totalförstörda däck och stenskott.

Hör Trafikverket om arbetet som gick fel i klippet ovan

Totalt fick Trafikverket in över 170 individuella skadeanmälningar efter vägarbetet på riksväg 40 mellan Borås och Bollebygd. Nu har myndigheten avgjort runt 130 ärenden. De flesta har fått avslag på sin begäran. Runt 30 har fått skadestånd. Sammanlagt har myndigheten betalat ut drygt 150 000 kronor i skadestånd för händelsen.

Tidpunkten avgörande

Enligt Trafikverket har omständigheterna på sträckan sett olika ut vid olika tidpunkter. Det är när när man kört på sträckan som påverkar om man får ersättning eller inte, menar Bengt Olsson, presschef på Trafikverket. De som har fått ersättning har kört på sträckan morgonen den 26 september.

– Det var de som kört fram till klockan 11 som har fått ersättning. Efter 11 hade vi ute ytterligare en hantering där vi lyckades sopa undan och fixa till och ta bort de problem som fanns på vägen, Bengt Olsson, presschef på Trafikverket.

I ett 40-tal ärenden har Trafikverket ännu inte fattat beslut då myndigheten väntar på kompletteringar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer