Foto: SVT

Alliansen beklagar Demokraternas beslut

Uppdaterad
Publicerad

Moderaternas nye gruppledare Axel Josefson, säger till SVT Nyheter Väst att Demokraterna bundit sig vid en fråga som inte går att förverkliga. Några besked hur alliansen nu går vidare kan han inte ge.

Enligt David Lega, kommunalråd för Kristdemokraterna i Göteborg, har man haft sonderande samtal för att försöka hitta en gemensam grund, de borgerliga partierna emellan.

Att Demokraterna redan nu avbryter förhandlingarna och om man står fast vid detta, och indirekt släpper fram ett rödgrönt styre finner David Lega lite märkligt.

– Då kommer de att göra många göteborgare besvikna eftersom de har lovat göteborgarna ett maktskifte, säger David Lega (KD).

David Lega kan också konstatera att Demokraterna budget i mycket ser ut som Kristdemokraternas egen.

– Ja, den ligger ganska när vår budget.

Om alliansens vägran att initialt ta upp Västlänken till diskussion säger Axel Josefsson:

– Vi har varit tydliga hela valrörelsen, Västsvenska paketet och Västlänken är viktiga för Göteborg och Göteborgsregionen. Att i ett sådant läge avbryta projektet när ingen vet vad det skulle kosta eller hur mycket det skulle skada utvecklingen av regionen är omöjligt.

Hur ska ni få till ett alliansstyre om ni inte vill närma er Demokraterna samtidigt som ni utesluter samarbete med både (S) och (SD)?

Det blir inte lätt men vi får se vad som händer, säger Axel Josefson (M).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.