Foto: SVT

M om avskaffandet av investeringsstöd: ”Satsar hellre på fler poliser”

Publicerad

Endast de projekt som har bygglov före 31 december kan ansöka om investeringstöd framöver. Resten dras in, beslutade riksdagen förra veckan.

– Det är en prioriteringsfråga. Vi satsar hellre pengarna på fler poliser med högre lön på våra gator, säger David Josefsson, moderat riksdagspolitiker i civilutskottet.

För Framtiden byggutveckling innebär det att planerade projekt i Gårdsten och Lövgärdet får högre hyror än planerat, men för 66 lägenheter i Gamlestan hann man precis få iväg dokumenten till Stadsledningskontoret.

– Det är på håret men vi hinner precis. Det blir någon som får jobba i mellandagarna, men vi räknar med att vi får stödet, säger Martin Blixt, vd på Framtiden byggutveckling.

Hyreshöjningar att vänta

För en tvåa i Lövgärdet skulle hyran varit 7 100 kronor om stödet funnits kvar, nu blir den istället 8 200 kronor. Kommunpolitiker Jonas Attenius (S) är kritisk.

– Det här visar hur den här budgeten slår mot Göteborg. Här är det oerhört viktigt med mycket bostäder till låga hyror och vi vet att det här stödet har stimulerat byggandet, säger han.

Men David Josefsson (M) håller inte med.

– Jag tror generellt att de som vill bo i Lövgärdet och Gårdsten ser nog hellre att vi satsar pengar på fler poliser och ökad trygghet istället för lägre hyra.

Vad vill du göra för att öka antalet bostäder då?

– Vi behöver göra det enklare regler kring detaljplaner, men också att göra det enklare att bygga mindre bostäder och därmed få ned kostnaderna. Det skulle också leda till lägre hyror.

I klippet nedan kan du följa med in i det nybyggda huset vid Beväringsgatan i Göteborg.

Så fungerade investeringsstödet

*Det statliga investeringsstödet har funnits sedan 2016 och sedan dess har 40 000 lägenheter byggt. Totalt har 11 miljarder betalats ut.

*Syftet var att bygga fler hyresrätter och bostäder för studerande.

*I Göteborg har kommunala bostadsbolag byggt 600 lägenheter med stödet och totalt 180 miljoner har betalats ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.