Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Känner oro när beskedet om yrkestiteln uteblivit – se Anette Larsson, Petra Gullbrandsson och Christel Stolpe berätta, i klippet. Foto: SVT

Visstidsanställda undersköterskorna oroas av Socialstyrelsens dröjsmål

Uppdaterad
Publicerad

De är utbildade undersköterskor och skulle få en skyddad yrkestitel – men hamnar i kläm i väntan på att få sina bevis från Socialstyrelsen.

– Det är jättetråkigt, jag ska börja ett nytt jobb och jag får titeln assisterande omvårdnadsbiträde i stället, säger Petra Gullbrandsson, specialistundersköterska i palliativ vård.

De arbetar på samma äldreboende i Kortedala i Göteborg och har lång yrkeserfarenhet som undersköterskor. Men nu är de några av de 37 000 undersköterskor som väntar på sina bevis om skyddad yrkestitel – enligt nya regler som gäller sedan 1 juli i år.

– Jag har arbetat som undersköterska i 30 år. Jag blev dessutom nyligen färdig specialistundersköterska i palliativ vård, säger Petra Gullbrandsson till SVT Nyheter Väst.

I oktober byter hon arbetsplats, från äldreboende till sjukhus, och vill därför ha sin skyddade yrkestitel så snart som möjligt. Enligt Socialstyrelsen ska hon kunna fortsätta kalla sig undersköterska, men på nya jobbet kommer hon att tituleras ”assisterande omvårdnadsbiträde”, säger hon.

Det handlar om långa köer hos Socialstyrelsen, som bara hunnit fatta beslut i en femtedel av de inkomna ärendena om yrkestitel.

”Kämpat för att bli undersköterska”

Anette Larsson är visstidsanställd och kallas in via ett bemanningsföretag när äldreboendet behöver mer personal.

– Jag vet inte vad jag kallas i nuläget. Biträde kanske? Jag har ju kämpat för att bli undersköterska och då vill jag ha min titel, säger hon.

Christel Stolpe är tillsvidareanställd och har därför tio år på sig att ansöka om skyddad yrkestitel. Men likt tusentals andra undersköterskor i Sverige valde hon att söka nästan direkt när lagen trädde i kraft.

– Jag tänkte på att jag jobbat som undersköterska så länge och ligger så lågt i lön att jag måste kämpa för mig själv, säger hon.

Kan ni inte ha förståelse för att det tar tid för Socialstyrelsen att genomföra en sådan här förändring?

– Jag tycker att det tar lite för lång tid, säger Petra Gullbrandsson.

Artikeln har uppdaterats med information om att undersköterskor som var tillsvidareanställda den 1 juli har rätt att fortsatta använda titeln även om de byter jobb, enligt Socialstyrelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.