Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Bertil Widén visar upp det vanligaste skräpet som han och de andra Strandstädarna plockar upp. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

De städar kusten helt gratis

Publicerad

Tops, repstumpar och massor av plast i olika former. Det är vad som möter Strandstädarna när de kommer fram till en ö. Sedan 2011 har de städat stränderna runt Tjörn. Helt gratis.

De är ett tiotal tappra som utgör själva järngänget i Strandstädarna. Idag har turen kommit till Lyr som har en vik där särskilt mycket skräp kommer in. 

-Man plockar väldigt mycket små repstumpar, var de alla nu kommer ifrån, säger Bertil Widén. Men tops och ballongfästen är det också gott om. 

500 säckar i en enda vik

Strandstädarna bildades 2011 av två par som förfärats över vad de sett på öarna. Och sedan dess städar de. Bara i viken som städas den här dagen har de samlat ihop runt 500 säckar under åren. 
Samtidigt har ett febrilt arbete pågått för att få ihop pengar nog för att åtminstone inte gå back. 

-Vi har blivit experter på att tigga, säger Östen Nihlen som är en av grundarna. Samtidigt är egentligen händerna det enda som räknas. Har man inte händer som gör jobbet så spelar inga pengar någon roll.

Nytta och nöje

Och de finns. Det som i grunden är ett ideellt miljöprojekt har också utvecklats till att bli en viktig social grej. För de träffas ofta. Strandstädarna är ute ungefär 55 dagar om året. 

-Jag tycker att detta är så himla roligt, säger Barbro Knutsson. Och så blir det så fint. Är man pensionär så har man ju tid. Då kan man hålla på med sådant här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer