Kören Octo Puellae tycker det är lättare att sjunga Skaraborg, precis som riksdagsledamoten Cecilia Widegren (M). Foto: Bosse Carlqvist/SVT

Politikerna kräver tillbaka Skaraborg – med hjälp av kända låten

Uppdaterad
Publicerad

En blocköverskridande motion begär nu att riksdagen ska återinföra namnet Skaraborg i politiska sammanhang – och hänvisar bland annat till en känd sång. Idag heter nämligen området officiellt ”Västra Götalands läns östra valkrets”.

– Vi känner oss inte som musikanter från Västra Götalands läns östra, säger Cecilia Widegren (M), en av de som driver frågan.

Det är nog inte många motioner till riksdagen, förmodligen ingen, som i sin motivering börjar med ”Vi äro musikanter…”. Men det gör den motion som lämnats in underskriven av riksdagsledamöter från socialdemokraterna, centern och moderaterna.

– Det är klart att folk ska kunna känna igen oss som företrädare för Skaraborg, säger Cecilia Widegren.

Svårbegripligt

De menar att begreppet ”Västra Götalands län östra” är svårbegripligt och vill ha tillbaka ”Skaraborg” som namn på valkretsen. Det blir lättare för skaraborgarna att identifiera sina riksdagsledamöter om dessa presenteras som ledamöter från Skaraborg i stället för från Västra Götalands läns östra valkrets, skriver de i motionen.

– Jag ser ju också att andra delar av landet har bekymmer med namnet på valkretsarna. Vi vill inte ha ett större avstånd mellan väljare och folkvalda, utan ett mindre. Begrepp och benämningar är en viktig del för att känna igen sina politiker och därmed ha ökad kontakt.

Till nästa val?

Cecilia Widegren hoppas att namnändringen ska kunna ske redan till nästa val.

– Demokrati tar ju alltid tid och ska ta dit, men vi vill driva på det och förhoppningsvis absolut till nästa val.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.