Kent Hansson (S) kommunalråd i Strömstad. Foto: SVT/Richard Veldre/Lisa Johansson

De vill påverka Norge att öppna gränsen

Uppdaterad
Publicerad

Handel- och näringsliv i Strömstad befinner sig i en svår situation.

Sedan Norge stängde gränsen ekar både köpcentrum och turistanläggningar tomma.

– Vi har i princip en öde stad och våra företag lider oerhört hårt, säger Kent Hansson (S), kommunalråd.

För att öka medvetenheten om den svåra och unika situationen kommunen befinner sig i var landshövding Anders Danielsson på plats i Strömstad under tisdagen efter inbjudan från kommunledning för att träffa företagare. 

Vittnesmålen han fick ta del om handlade om raserad handel och besöksnäring. Att Nordby köpcentrums omsättning har minskat med 95% och Daftö camping har förlorat 97 procent den senaste månaden var bara två av flera exempel.

Coronaviruset i Västsverige

– Jag förstår verkligen hur allvarligt coronan har slagit mot turistnäringen och handeln, säger Anders Danielsson.

Vill se öppen gräns

För kommunen har den senaste månaden blivit ett tydligt exempel på vad alla redan visste – det är den goda relationen till grannarna på andra sidan gränsen som håller näringslivet igång.

Kommunalrådet Kent Hansson (S) hoppas därför att Norge inom kort fattar beslutet att öppna gränsen över sommaren, trots att de vidtagit lagliga åtgärder som möjliggör en fortsatt stängning. Efter tisdagens möte har han fått löfte om att Anders Danielssons kan föra samtal med sin motsvarighet i grannlandet.

– Vi vill på något sätt försöka påverka Norge så att man öppnar gränserna, säger Kent Hansson(S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet