De vill skapa alternativa Zlatans

Uppdaterad
Publicerad

Med en vision att förändra världen har gruppen Förebildarna startat i Göteborg. Målet är att lyfta fram unga förebilder som kan inspirera och inspireras.

– Många har kanske Zlatan som förebild, men det kan vara lite svåruppnåeligt. Därför behöver vi göra en insats lokalt.

Så förklarar verksamhetsledaren Julia Hult det jobb som görs av ungdomar i satsningen Förebildarna. Det handlar om att lyfta upp exempel på lokala förebilder för att visa andra att det är möjligt att påverka sin framtid – även om man inte är fotbollsproffs.

– Hela syftet är att visa att du kan påverka ditt eget liv även om du råkat ut för något, eller hamnat på en dålig plats.

Porträtt i sociala medier

I kärnan för arbetet finns 14 handplockade ungdomar från Frölunda och Hisingen som på olika sätt jobbar för att lyfta fram andra ungdomar.

En av dem är Rebin Makam. Han hör till den grupp som varje vecka publicera ett nytt porträtt i sociala medier av en förebild och berättelsen om hen, till viss del inspirerat av det arbete som gjordes förra året i projektet Humans of Hisingen.

– I början var det svårt att hitta, men nu när vi har kommit igång här vi nästan för många förebilder. Det finns så många som gör bra saker, men inget skrivs om dem, säger han.

Bland dem som porträtterats under projektets första vecka finns aktivitetsledaren Omar, socionomen Sabrin och mellanstadieläraren Hibo.

– Det är vanliga människor. Men det säger också de mer ”populära” profilerna vi träffar att de också är vanliga människor. Jag tror mer att vi fastnar för deras storys, de är vanliga men olika, säger Siwa Baban som också ingår i porträttgruppen.

Rebin Makam är inne på samma linje

– Vi ska lyfta fram de vardagliga, vanliga människorna. Det måste inte vara någon som är bäst i världen. Bara som någon som hjälp mig när jag haft det svårt, säger Rebin Makam.

Hoppas få med fler stadsdelar

En drivkraft för gruppen är att ge en motbild till den som ges i traditionella medier av Frölunda och Hisingen, präglad av utanförskap och brottslighet. Att lyfta fram unga vuxna som förebilder kan vara en signal mot ungdomar att det finns alternativa vägar att gå och att det händer andra saker i områdena.

– Just nu har vi de här områdena i fokus. Men jag hoppas att vi kan få igång det här så att andra vågar hoppa på. Flera stadsdelar i Göteborg och andra kommuner, så att vi kan inkludera fler ungdomar, säger Julia Hult, verksamhetsledare.

Fakta: FÖREBILDARNA

Drivs tack vare bidrag från Stenastiftelsen på 2,9 miljoner.

Reportageserien Porträttet hyllar lokala förebilder.

Under sommaren arrangeras picknick-träffar för att mötas över stadsdelar.

I höst startar Programmet där utvalda ungdomar ska inspireras för att kunna coacha andra unga. Förhoppningen är att det ska avslutas med en Förebilds-gala.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.