Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det behövs fler hbtq-mötesplatser för unga på landsbygden, menar projektet Lesbisk plats – hör dem berätta om ungas erfarenheter. Foto: Elin Schwartz/SVT

Hbtqi-personer vittnar om utanförskap på landsbygden

Uppdaterad
Publicerad

Att känna sig ensam och att ha svårt att kunna vara sig själv. Det är exempel på upplevelser som unga hbtqi-personer på landsbygden vittnar om i en ny enkät som det västsvenska projektet Lesbisk plats gjort. Nu ska projektet bidra till att det startas fler mötesplatser på landsbygden.

Det nystartade projektet Lesbisk plats har samlat in 84 röster från unga hbtqi-personer på landsbygden. Flera vittnar om ensamhet, om att inte känna sig accepterad och om behovet av fler sammanhang där man kan träffa andra i samma situaion.

– Det är sorgligt att läsa att så många unga känner sig ensamma, säger projektledaren Rebecca Sutton.

Nu ska projektet använda enkäten för att starta fler mötesplatser för hbtqi-personer på landsbygden, tillsammans med lokala föreningar runt om i landet.

Projektet finansieras av Allmänna arvsfonden och ska nu under tre års tid hålla både fysiska och digitala träffar, för att så många som möjligt ska kunna delta.

”Rädd att folk skulle döma mig”

Målgruppen är personer 16-25 år och ett syfte är att inspirera varandra att starta egna, lokala aktiviteter där man bor.

”Alla känner alla, jag är rädd att folk skulle döma mig” – hör hur de unga svarat och om vad man vill uppnå med projektet, i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer