Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilderna från Oceana före och efter branden. Foto: SVT/Liseberg

Delar av Oceana saknade utrymningsvägar

Uppdaterad
Publicerad

De översta våningsplanen i Lisebergs eldhärjade vattenvärld Oceana var inte försedda med egna utrymningsvägar, rapporterar P1-programmet Kaliber tillsammans med P4 Göteborg.

Flera personer befann sig på våning fyra eller fem när branden, där en person omkom, bröt ut den 12 februari och för dessa fanns närmaste utrymningsväg på våning tre.

Till följd av att de övre våningarna inte formellt klassades som våningsplan gjordes enligt byggnadens brandskyddsbeskrivning bedömningen att utrymningsvägar inte behövdes för dessa.

Brand vid Lisebergs badhus Oceana

– Jag ser svårigheterna att göra en utrymningsväg bara för byggtid, men sett till hur det blev är svaret nog ja, det skulle vara bra att ha en utrymningsväg där uppe, säger Joakim Sandström, brandingenjör vid Luleå tekniska universitet, till radion.

I klippen nedan ses den brandgasexplosion som fyllde rutschbanetornet med eld

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brand vid Lisebergs badhus Oceana

Mer i ämnet