Brand i byggnad, brandbilar och blåljuspersonal på plats i snöigt stadsområde.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Arbetsmiljöverkets och fackets kritik mot att gästarbetarna som arbetade för Whitewater på Oceana och som råkade starta branden inte var registrerade för arbete i Sverige. Foto: SVT

Montörerna på Oceana registrerades i Sverige – först dagen efter branden

Publicerad

Kanadensiska Whitewater bröt mot svensk lag när de monterade vattenrutschbanan som orsakade branden på Lisebergs badhus Oceana.

De polska montörerna registrerades hos Arbetsmiljöverket för att arbeta i Sverige först ett dygn efter branden.

– För arbetsgivaren är det ett lagbrott, säger Robert Scarlini på Arbetsmiljöverket.

I slutet av mars presenterade Statens haverikommission sin slutrapport. I utredningen framgår det att ett moment där två plaströr sammanfogas, kallat elmuffsvetsning, låg till grund för branden.

De polska montörer som utförde arbetet var anlitade av Whitewater. Nu kan SVT Nyheter avslöja att varken de fem montörerna eller deras arbetsledare var registrerade i Arbetsmiljöverkets register, vilket krävs enligt lagen. Vid två tidigare tillfällen då Whitewaters arbetslag från Polen arbetade med Oceana hade de varit registrerade.

Brand vid Lisebergs badhus Oceana

Avregistrerades igen – efter tre dagar

I stället dröjde det till dagen efter branden innan Whitewater registrerade det polska arbetslaget hos svenska myndigheter.

Tre dagar senare avregistrerades de igen.

SVT har tidigare avslöjat att Haverikommissionen inte lyckades höra montörerna, eftersom de lämnade Sverige kort efter olyckan

– För oss är det viktigt så vi kan kolla anställningsvillkor och anställningsförhållanden och att man följer svenska lagar och regler, säger Robert Scarlini, enhetschef på Arbetsmiljöverket.

Arbetsmiljöverket: ”Ett lagbrott”

Att inte anmäla till utstationeringsregistret, är det ett lagbrott?

– För arbetsgivaren är det ett lagbrott, ja.

Konsekvensen är en sanktionsavgift på upp till 60 000 kronor.

– Det är ytterst allvarligt givetvis. om man ska agera på svensk arbetsmarknad ska man följa de regler vi har, säger Patrik Jerkesten regionsordförande på fackförbundet Byggnads.

Liseberg vill inte ställa upp på en intervju, men pressansvariga Clara Rosendahl skriver i en kommentar:

”Whitewater ansvarar, enligt arbetsmiljölagen, för sin personal och som en del i det ansvaret att anmäla utstationerad arbetskraft till utstationeringsregistret. Det har Liseberg ställt krav på och det är beklagligt att Whitewater inte uppfyllde de kraven vid tidpunkten för olyckan.”

Whitewater, som är med i återuppbyggandet av Oceana, avböjer att kommentera och hänvisar till den pågående polisutredningen.

Utstationeringslagen

Utstationeringslagen (Lag 1999:678 om utstationering av arbetstagare) reglerar under vilka villkor utländska arbetsgivare får sända arbetstagare till Sverige för att tillfälligt utföra arbete här. Lagen bygger på EU:s utstationeringsdirektiv och syftar till att säkerställa rättvisa arbetsvillkor när arbetskraft rör sig över gränserna inom EU och EES.

Delad bild. Vänster: person talar vid podiet. Höger: byggnad i brand med rök.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Montörerna bakom branden hördes inte av Statens haverikommission. De lyckades inte få tag på montörerna som lämnat landet. Foto: TT/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brand vid Lisebergs badhus Oceana

Mer i ämnet