Miguel Odhner (S), kommunstyrelsens ordförande i Kungälv. Foto: SVT/Pressbild.

Så tänker Kungälvspolitikerna markera mot nazistdemonstration

Publicerad

Politikerna i Kungälv går samman för en gemensam EU- och demokratimanifestation i Kungälv på första maj. Detta efter att nazistiska motståndsrörelsen fått tillstånd att demonstrera.

Den första maj planerar Nordiska motståndsrörelsen ett demonstrationståg i Kungälv. Demonstrationen har tillstånd från polisen som dock har kortat färdvägen och ändrat startplatsen.

I fjol försökte kommunen stoppa NMR:s tillstånd för kampanjer och torgmöten, men fick avslag ända upp i högsta förvaltningsrätten. Därför har man inte överklagat årets tillstånd.

Överklagar inte

– Vi har övervägt att överklaga nu också. Men i och med att vi drev den här processen till högsta instans i höstas så är det ingen idé att göra det igen, säger kommunstyrelsens ordförande Miguel Odhner (S).

Med anledning av NMR:s demonstrationstillstånd kommer socialdemokrater från flera olika kommuner att sluta upp.

– Det är arbetarrörelsens dag som blir utmanad av nazister i Kungälv. Så om man ska visa att man står upp för demokrati och allas lika värde, och mot nazism och extremism så är det i Kungälv man ska gå i ett första maj-tåg, säger Odhner.

Gemensam manifestation

Efter det traditionella firandet för arbetarrörelsen med första maj-tåg planeras också en gemensam samling. På eftermiddagen samlas partierna i fullmäktige för en demokrati-manifestation i Västra parken med fokus på att få folk att rösta i EU-valet.

– Det är en markering mot ickedemokratiska krafter och jag uppfattar NMR som klart ickedemokratiskt. Men det är inte någon motdemonstration. Det är en gemensam valupptakt där vi demonstrerar för demokratin och vikten av att rösta i EU-valet, säger kommunfullmäktiges ordförande Thomas Alpner (M).

Även i samband med valet i fjol samlades politikerna för en demokratidag i samband med att NMR kampanjade.

– Jag är stolt över att alla vi traditionella partier som står upp för alla människor lika värde kan samlas och visar att vi står upp för demokratin och hur viktigt det är att gå och rösta, säger Miguel Odhner.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kungälv

Mer i ämnet