Foto: SVT

Tusentals demonstrerade mot Aurora 17

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen hölls en stor demonstration i Göteborg mot Aurora 17, den stora försvarsövningen som just nu pågår främst i Mälardalen, Stockholm, på och runt Gotland. Flera tusen personer trotsade regnet och gick ut för att visa sitt missnöje.

Arrangörerna var 33 organisationer och partier, som hoppades på en uppslutning på 5.000 personer. Uppgifterna om hur många som verkligen slöt upp går isär, polisens uppskattning är runt 3.000 personer.

De samlades på Gustav Adolfs Torg för att tåga mot Götaplatsen.. Upptakten till demonstrationen är försvarsövningen Aurora 17, som ses som ett svenskt närmande mot Nato.

– Jag här är för att demonstrera mot Natos krigsövning i Sverige, säger Sven Hellqvist, en av demonstranterna.

Varför då?

– För att jag är emot att Sverige bygger allianser och vänskap med krigiska nationer, säger Sven Hellqvist.

Klockan 14 avgick demonstrationståget mot Götaplatsen. Innan dess hölls tal från scenen på Gustav Adolfs Torg. Gudrun Schyman och Sven Wollter var några av de som höll tal.

Foto: SVT

Även Agneta Danielson och vännen Lena Nordberg var på plats på torget.

– Vi är här för att det är stor skam och skandal att Sverige överhuvudtaget ifrågasätter sin position som alliansfri stat. Man släpper in Nato hela tiden och det måste bli ett slut på detta, och det är därför jag är här, säger Agneta Danielson.

– Jag är för fred. Och det funkar inte med den här övningen som Nato håller i, här i vårt neutrala gamla Sverige, fyller Lena Nordberg i.

Försvarsmakten har valt att bemöta kritiken, och säger bland annat att Nato inte deltar i övningen.

Aurora 17 är den största försvarsmaktövningen i Sverige på 20 år. Mer än 20.000 personer kommer att ingå och USA kommer att delta med 1.500 soldater.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.