Demonstrationen på Långströmsgatan utanför Balders lokala kontor. Foto: Tiina SvenssonVisa alla (3)
Visa alla (3)

De demonstrerar mot chockhöjningar

Uppdaterad
Publicerad

Flera boende på Långströmsgatan i Biskopsgården demonstrerade under lördagen mot hyreshöjningarna som kan bli på grund av den planerade renoveringen. Deras mål: tvinga inte våra grannar att flytta.

Vid 14-tiden under lördagen samlades hyresgäster på Långströmsgatan utanför fastighetsägaren Balders lokala kontor. Hyresgästerna anordnade en demonstration för att visa sin oro för att hyrorna ska höjas när renoveringar ska ske i området.

– Vi vill att alla ska kunna bo kvar, för det finns risk att man blir tvingad att flytta för att man inte får råd med den nya hyran, vilket indirekt blir som en vräkning, säger Tiina Svensson som själv bor Långströmsgatan.

Genom Facebook-gruppen ”Stå upp för Långströmsgatan” har de oroliga grannarna i området haft kontakt sedan i november. Gruppen har för närvarande 314 medlemmar och i området finns 573 lägenheter som ska renoveras. Oron bottnar i att hyresgästerna fått muntliga besked om att hyran kan komma att fördubblas, om fastighetsägaren gör de renoveringar som de planerat för.

– Min lägenhet är en 3:a på 80 kvadrat med en hyra på 5.700 kronor. När Balder presenterat visningslägenheter var det tal om en ny hyra på närmare 10.000 för samma 3:a, säger Tiina Svensson.

Läs om liknande fall: Boende på Pennygången rasar mot Stena

”Vi vill utveckla området tillsammans med hyresgästerna”

Planerna på att rusta upp bostäderna har fastighetsägaren haft i ett par år. En referensgrupp med hyresgäster har varit med i processen och under hösten har informationslappar skickats ut. Men det tänkta renoveringsprojektet har försinkats av bland annat motståndet från hyresgästerna. Via mejl svarar Balders regionchef Magnus Andersson på situationen.

– Vi tar hyresgästernas känsla på absolut största allvar. Vi vill utveckla området tillsammans med hyresgästerna och att de ska känna sig informerade och positiva till planerna i området. Samtidigt har vi en nära kontakt med många hyresgäster, och vet också att många är positiva till renoveringen.

Hur mycket spelar hyresgästernas ekonomiska situation in?

– Vi kommer att se till att det finns möjlighet för våra hyresgäster att välja olika renoveringspaket. Hyran för de olika renoveringspaketen kommer att förhandlas med Hyresgästföreningen. Vi kommer att informera berörda hyresgäster närmare den 24 januari. Vi vill verkligen förtydliga att Balders prioritet är att alla ska ha möjlighet att bo kvar, skriver Magnus Andersson.

Nytt lagförslag på gång

På Hyresgästföreningen jobbar juristen Roger Höög. Han reder ut vad lagen säger och inte.

Vad får påverka hyran?

– Alla underhållsåtgärder som man vidtar ska inte påverka hyran, men om du blåser ut ett kök från 60-talet och sätter in ett från 2017 så kommer hyran höjas. En högre standard på din lägenhet ger en högre hyra, säger han.

Kan hyresvärden renovera precis som de vill?

– Det är lite så att det är fastighetens fastighet och hen för göra vad hen vill. Men sedan har vi lagar som reglerar, och det ska vara skäliga renoveringar. Om hyresgästen inte ger sitt tillstånd för renovering, så kan hyresvärden gå till hyresnämnden. Och vi kan se att det är väldigt få fall där hyresgästen får rätt, säger Roger Höög, som är jurist Hyresgästföreningen.

I somras tog regeringen ett beslut att se över hyreslagstiftningen för att just stärka hyresgästernas ställning.

– Våra lagstiftare har märkt att lagen i verkligheten inte blivit som den var tänkt så nu finns det en utredare som tittar på en ny lag, säger Roger Höög.

Det nya lagförslaget presenteras i maj och utreds av Agneta Börjesson (MP) från Kungsbacka.

Rädsla för att bli bostadslös

Tiina Svensson och hennes grannar som demonstrerade hoppas att Balder tar deras oro på allvar.

– Vårt mål är att få ett nollpaket, det vill säga inga hyreshöjningar. Och att det finns möjlighet att välja bort dyra tillval. Risken är stor att man blir hemlös om man inte klarar hyran. Sedan ska man också ha föda för dagen, säger Tiina Svensson.

På Balder kan de i dagsläget inte svara på vilka hyreshöjningar det kommer att bli.

– Hyran för de olika renoveringspaketen är ännu inte förhandlad. Det vi kan säga är att det kommer finnas flera valmöjligheter för våra hyresgäster och att vår ambition är att alla ska kunna bo kvar, svarar Magnus Andersson per mejl.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer