Foto: Sandy HanssonVisa alla (4)
Visa alla (4)

Tusentals tågade mot trängselskatten

Uppdaterad
Publicerad

Mängder av demonstranter protesterade under lördagen mot trängselskatten och Västlänken i Göteborg.

12:40, tjugo minuter innan demonstrationen skulle dra igång på Götaplatsen såg det inte ut som om det skulle bli någon särskilt stor tillställning. Ett 100-tal personer hade samlats runt Poseidon.

5.000 tågade

Men allt eftersom klockan närmade sig ett fylldes Götaplatsen av fler och fler upprörda medborgare. Enligt polisens presstalesman Jenny Widén var det som mest runt 5.000 personer i demonstrationen.

– Vi vill ha vår stad intakt, gräv inte upp hela centrum, säger Anne-Catrine Heldtander, klädd i en väst med texten ”besvärlig göteborgare” på ryggen. Texten anspelar på uttalande från moderaten Johnny Magnusson i Göteborgs-posten i oktober.

Nästan 57 procent av Göteborgarna röstade nej i folkomröstningen till trängselskatten den 14 september. Budskapet från demonstranterna till politikerna är nu att resultatet måste respekteras och att bygget av Västlänken stoppas.

”Viktig milstolpe”

Moderaten och kommunalrådet Martin Wannholt som riskerar uteslutning ur partiet efter att ha motsatt sig Västlänken var också på plats. När han anlände blev det stort jubel bland de samlade.

– Det här är en viktig milstolpe för Göteborgs framtid, säger Martin Wannholt till Västnytt.

Applåderna för Wannholt ville inte dö ut men på frågan om det här kan vara starten på ett nytt parti i Göteborg svarar han nej.

– Jag är inte utesluten än och hoppas innerligt att jag inte blir det, säger han.

Tåget avgick sedan ner längs avenyn mot Kanaltorget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Trängselskatt Göteborg

Mer i ämnet