Foto: SVT

Den mytiska tusenlappen

Publicerad

De svenska sedlarna och mynten ska få ny design och de gamla kommer succesivt bytas ut – ett byte som totalt kommer att kosta Riksbanken omkring 150 miljoner kronor. En av de valörer som får nytt utseende är tusenlappen.

De verkar nästan som mytiska väsen de där tusenlapparna, de finns där, men knappt någon ser dem.

De verkar onekligen inte figurera i den allmänna handeln.

När SVT ställde frågan visade det sig att de flesta inte sett någon tusenlapp på flera månader, eller rentav år.

– Det är ju så att man ser den väldigt sällan. Trots allt finns det ju rätt många tusenlappar i omlopp, säger Leif Jacobsson på Riksbanken, som är projektledare för sedel- och myntprojektet.

Oklart var sedlarna befinner sig

– Exakt vart sedlarna finns vet inte Riksbanken. Vi vet hur många som finns i omlopp, men om de finns på banker eller hos privatpersoner har vi ingen detaljkunskap om på Riksbanken, säger han.

Men frågan är vart man får tag på dem? Förr gick man till banken för att få ut tusenkronorssedlar, men bankerna slutar alltmer med kontanthantering och i bankomater är den högsta valören 500-kronor.

– Man får gå till en bank eller ett växlingskontor och fråga. Det är de möjligheter som finns, möjligen också i handeln, säger Leif Jacobsson.

Det verkar inte heller som att vi får se tusenlappar i bankomaterna i framtiden.

– Det bestämmer inte Riksbanken utan bankerna själva. Men förmodligen inte. De signaler vi får är att man kommer att ha 100, 200 och 500, men inte 1000, säger Leif Jacobsson.

Blir ogiltiga vid årsskiftet

Snart blir tusenlapparna färre. Den gamla tusenkronorssedeln utan folieband från 1989 blir ogiltig vid årsskiftet. Det handlar om 13 miljoner sedlar som försvinner.

Även den gamla 50-lappen utan folieband blir ogiltig – successivt byts hela sedel- och myntserien ut, något som kostar Riksbanken omkring 150 miljoner kronor.

Tusenkronorssedelns Gustav Vasa byts ut mot fredspristagaren, FNs forne generalsekreterare Dag Hammarskjöld till oktober 2015.

Är det värt att lägga pengar på en slant som knappt syns?

– Nu gör vi ju inte bara om tusenlappen, utan hela sedelserien. Det är förändringar som måste göras ibland. Vi behöver uppgradera säkerheten på sedlarna och det är 30 år sedan vi gjorde.

Men varför göra en ny tusenlapp?

– Vi bedömer att det är lämpligt att ha kvar en tusenkronorssedel även i framtiden.

Trots att den är svår att få tag på?

– Ja, visst vi är väl medvetna om att den används väldigt lite, men skulle vi ta bort den så skulle vi få väldigt många 500-kronorssedlar i omlopp och vi vill inte vara så beroende av en enda valör, säger Leif Jacobsson.

Använder du själv tusenlappar?

– Nej, det gör jag inte, väldigt sällan i varje fall.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.