Bastian, 3, lider av en långvarig förstoppning. Foto: SVT

Bastian har inte bajsat på tre år – ingen vet varför

Uppdaterad
Publicerad

Bastian, 3, slutade bajsa när han var två månader gammal. Idag upplever hans föräldrar en livssituation där de snart tappat hoppet om ett ”normalt” liv.
– Den värsta tanken är att vården skulle ge upp, säger hans mamma Helle Sanddahl som bor i Trollhättan.

I klippet ovan berättar familjen om kampen för att Bastian ska börja äta och bajsa igen

Det har snart gått tre år sedan Bastians mage och tarmar av någon anledning slutade jobba normalt. Veckorna har fyllts av sjukhusbesök. Man har gått igenom allt från de vanliga huskurerna, till att utesluta livsmedelsgrupper och mer avancerade medicinska tester, men inget har gett det svar som hans föräldrar Helle Sanddahl och Robert Andersson hoppas på – varför är vår son förstoppad?

Idag får Bastian all näring via sond eftersom han inte längre vill äta mat. För att han ska kunna tömma sin tarm krävs både lavemang och laxermedel. På grund av att han när som helst kan drabbas av kraftiga magkramper har hans mamma Helle valt att vara hemma med honom på heltid.

Den stora rädslan föräldrarna känner är att Bastian skulle vara ett av alla de barn som dras med långvarig förstoppning, utan att vården kan hitta någon orsak.

SVT rapporterade · Har du erfarenhet av barn med förstoppning - hur hanterar du det?

Laddar in inlägg...

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer