Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Bastian, 3, lider av en långvarig förstoppning. Foto: SVT

Bastian har inte bajsat på tre år – ingen vet varför

Uppdaterad
Publicerad

Bastian, 3, slutade bajsa när han var två månader gammal. Idag upplever hans föräldrar en livssituation där de snart tappat hoppet om ett ”normalt” liv.
– Den värsta tanken är att vården skulle ge upp, säger hans mamma Helle Sanddahl som bor i Trollhättan.

I klippet ovan berättar familjen om kampen för att Bastian ska börja äta och bajsa igen

Det har snart gått tre år sedan Bastians mage och tarmar av någon anledning slutade jobba normalt. Veckorna har fyllts av sjukhusbesök. Man har gått igenom allt från de vanliga huskurerna, till att utesluta livsmedelsgrupper och mer avancerade medicinska tester, men inget har gett det svar som hans föräldrar Helle Sanddahl och Robert Andersson hoppas på – varför är vår son förstoppad?

Idag får Bastian all näring via sond eftersom han inte längre vill äta mat. För att han ska kunna tömma sin tarm krävs både lavemang och laxermedel. På grund av att han när som helst kan drabbas av kraftiga magkramper har hans mamma Helle valt att vara hemma med honom på heltid.

Den stora rädslan föräldrarna känner är att Bastian skulle vara ett av alla de barn som dras med långvarig förstoppning, utan att vården kan hitta någon orsak.

SVT rapporterade · Har du erfarenhet av barn med förstoppning - hur hanterar du det?

07.55
Färska blåbär är extremt laxerande och går att köpa i frysdisken vintertid. Obs, det måste vara dom svenska och inte amerikanska som inte innehåller samma ämnen. Det fungerar på såväl vuxna som barn. Ger man ca 1 dl släpper förstoppningen på några timmar. Detta är en glömd huskur som fungerar. Tyvärr tror folk att blåbär är bindande men det är torkade blåbär som är det. En sak som också är bra att känna till är att vissa vanliga allergitabletter skapar förstoppning för dom som äter det.
09.06
Jag hade en tsk linfröolja i vällingen till mina barn Jag har fortfarande linfröolja i min yoghurt på morgonen eftersom jag har också problem med min tarm.
09.06
Min man blev hjälpt av " den Gotländska barnmorskeknäpet " efter en långvarig, smärtsam förstoppning i samband med en sjukdom . - Man tog fett, ljummet mjölk och injiserade det 'där bak'. - Inget annat hade hjälpt men denna mirakel metod satte tarmen igång.
09.06
Av egen erfarenhet (Som vuxen) vet jag att Alternativ medicin kan hjälpa. Zonterapi, Akupunktur o Klysmatic (framtagen av Birger Ledin) Sistnämnda min räddning när jag får kramper! Lycka till!
09.14
Plommonpuré varje dag, tyvärr.
09.14
Min son hade samma problem när han var liten. Det började vid 5 års åldern och höll på till han var nästan 12. Han röntgades och det gjordes gastroskopi och vi fick träffa dietist, men vården hittade aldrig någon orsak. Vi fick veta att det skulle växa bort, vi kämpade med olika typer av kost, lavemang och sjukhusbesök för tarmtömmning i många år. När han var nästan 12 fick jag nog och letade efter alternativa lösningar. Efter behandling hos en homeopat så blev han frisk på bara ett par veckor. Har ingen aning om varför och bryr mig egentligen inte heller, det funkade och hans liv blev äntligen normalt.
10.36
Kroppen behöver vatten (källvatten kolsyrefritt) ett glas före måltid så avföringen blir mjuk. Regelbundna mattider, sovtider. Kroppen är som en klocka. Bort med vitt mjöl bröd socker sött tillsatser. Svensk kokt mat grönsaker. Prova vegetarisk kost. Kolla upp hur mediciner påverkar förstoppning. Avslappning med skratt sagor och lek gymnastik rörelser, aktiverar rörelsen i tarmen. Hela linfrön lägges i blöt under natten, äts till frukost. Kostråd hälsokost Livsmedelsverket Läkemedelsverket. Lycka till !
10.37
Hej, jag har varit med om en liknande situation där det var en liten pojke som var förstoppad hela tiden, det visade sig att han hade ett för litet rumphål och han fick därefter operera så hållet blev större och nu är allt bra med pojken, det är väldigt ovanligt att detta händer men tänkte bara att jag kunde dela med mig om situationen.
10.37
Hade samma problem. Vår son kunde inte bajsa själv från att han kom hem från BB till runt 3 år. Lavemang dagligen var helt normalt. Till slut kom tarmarna igång och han började bajsa själv. Än idag (10 år senare) så har han mer ofta än oss andra i familjen förstoppning där man behöver hjälpa till med lavemang ibland. Vi fick aldrig heller någon förklaring på problemet men sjukvården var i alla fall alltid behjälplig när vi hade frågor eller behövde stöd på något sätt.
10.37
Efter många år av förstoppning och mycket laxermedel, viktminskning opererades tjocktarmen bort då den inte hade ng rörelse, tunntarmen kopplades till ändtarmen, har mått bra nu i snart 20 år kan äta allt som inte är för laxerande men ett stort ingrepp för ett barn, jag var vuxen då.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer