Ett barn med förstoppning. Till höger: Barnläkaren Sven Mattsson. Foto: TT/Heiko Junge, PrivatVisa alla (3)
Visa alla (3)

Förstoppning bland småbarn har blivit vanligare

Uppdaterad
Publicerad

Förstoppning har blivit vanligare hos småbarn – men vården har inte hållit jämna steg. Det anser barnneurologen Sven Mattsson.
– Forskning i det här området är inte högprioriterat, det är inget du får nobelpris för, säger han.

Tre procent av alla barn upp till sex års ålder har någon gång sökt vård på grund av förstoppning. En stor grupp enligt Sven Mattsson, barnläkare och docent i pediatrik vid Linköpings universitet. Oftast är det besvär som snabbt går över, men de kan också bli mer långdragna och i förlängningen påverka hela barnets familj.

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ulrika Mattsson Kölfeldt Foto: SVT

Barn som har förstoppning ska i första hand behandlas av barnavårdcentral, men Sverker Mattssons uppfattning är att den vården kunde ha varit bättre. Han förespråkar en rutin där läkaren lyssnar på föräldrarna och noga undersöker barnet.

– Risken är annars att det blir en lång historia och där det ena problemet leder till det andra, med magont, dålig aptit, dålig viktuppgång, trötthet. Det gör ont att bajsa och det blir som en förlossning varje gång barnet går på pottan eller toa, säger Sven Mattsson.

Eftersatt kunskapsläge

Enligt Sven Mattsson råder en gemensam uppfattning bland barnläkare att förstoppning blir allt vanligare. En av flera förklaringar är att det går hand i hand med att barn använder blöja högre upp i åren och att potträning många gånger inte är tillräckligt prioriterat av vare sig föräldrar eller förskolor.

– Barn är fenomenala på att gå och knipa och då försvinner trängningssignalen. Det kan gå ett helt dygn innan de känner behovet nästa gång, säger Sven Mattsson.

Samtidigt anser han att kunskapsläget är eftersatt.

– Forskning i det här området är inte högprioriterat, det är inget du får nobelpris för, säger han.

Har skett framsteg

Svenska Enuresakademin, där Sven Mattsson är aktiv,  bildades för 25 år sedan. Sedan dess har de arbetat med kunskapsbildning om förstoppning och inkontinens hos barn – och deras samband. Enligt Sven Mattsson finns det fortfarande kunskapsluckor, men han uppfattar framförallt att det blivit bättre. Två exempel som han nämner är att det dels finns nya riktlinjer inom barnhälsovården angående potträning, dels att förskolan enligt den senaste läroplanen ska utbilda i toalettrutinen.

– Vården bör framförallt börja ta barnen med förstoppning och deras föräldrar på allvar. Det räcker inte med att ge dem en klapp på huvudet och säga att det är ett problem som växer bort.

SVT rapporterade · Har du erfarenhet av barn med förstoppning - hur hanterar du det?

07.55
Färska blåbär är extremt laxerande och går att köpa i frysdisken vintertid. Obs, det måste vara dom svenska och inte amerikanska som inte innehåller samma ämnen. Det fungerar på såväl vuxna som barn. Ger man ca 1 dl släpper förstoppningen på några timmar. Detta är en glömd huskur som fungerar. Tyvärr tror folk att blåbär är bindande men det är torkade blåbär som är det. En sak som också är bra att känna till är att vissa vanliga allergitabletter skapar förstoppning för dom som äter det.
09.06
Jag hade en tsk linfröolja i vällingen till mina barn Jag har fortfarande linfröolja i min yoghurt på morgonen eftersom jag har också problem med min tarm.
09.06
Min man blev hjälpt av " den Gotländska barnmorskeknäpet " efter en långvarig, smärtsam förstoppning i samband med en sjukdom . - Man tog fett, ljummet mjölk och injiserade det 'där bak'. - Inget annat hade hjälpt men denna mirakel metod satte tarmen igång.
09.06
Av egen erfarenhet (Som vuxen) vet jag att Alternativ medicin kan hjälpa. Zonterapi, Akupunktur o Klysmatic (framtagen av Birger Ledin) Sistnämnda min räddning när jag får kramper! Lycka till!
09.14
Plommonpuré varje dag, tyvärr.
09.14
Min son hade samma problem när han var liten. Det började vid 5 års åldern och höll på till han var nästan 12. Han röntgades och det gjordes gastroskopi och vi fick träffa dietist, men vården hittade aldrig någon orsak. Vi fick veta att det skulle växa bort, vi kämpade med olika typer av kost, lavemang och sjukhusbesök för tarmtömmning i många år. När han var nästan 12 fick jag nog och letade efter alternativa lösningar. Efter behandling hos en homeopat så blev han frisk på bara ett par veckor. Har ingen aning om varför och bryr mig egentligen inte heller, det funkade och hans liv blev äntligen normalt.
10.36
Kroppen behöver vatten (källvatten kolsyrefritt) ett glas före måltid så avföringen blir mjuk. Regelbundna mattider, sovtider. Kroppen är som en klocka. Bort med vitt mjöl bröd socker sött tillsatser. Svensk kokt mat grönsaker. Prova vegetarisk kost. Kolla upp hur mediciner påverkar förstoppning. Avslappning med skratt sagor och lek gymnastik rörelser, aktiverar rörelsen i tarmen. Hela linfrön lägges i blöt under natten, äts till frukost. Kostråd hälsokost Livsmedelsverket Läkemedelsverket. Lycka till !
10.37
Hej, jag har varit med om en liknande situation där det var en liten pojke som var förstoppad hela tiden, det visade sig att han hade ett för litet rumphål och han fick därefter operera så hållet blev större och nu är allt bra med pojken, det är väldigt ovanligt att detta händer men tänkte bara att jag kunde dela med mig om situationen.
10.37
Hade samma problem. Vår son kunde inte bajsa själv från att han kom hem från BB till runt 3 år. Lavemang dagligen var helt normalt. Till slut kom tarmarna igång och han började bajsa själv. Än idag (10 år senare) så har han mer ofta än oss andra i familjen förstoppning där man behöver hjälpa till med lavemang ibland. Vi fick aldrig heller någon förklaring på problemet men sjukvården var i alla fall alltid behjälplig när vi hade frågor eller behövde stöd på något sätt.
10.37
Efter många år av förstoppning och mycket laxermedel, viktminskning opererades tjocktarmen bort då den inte hade ng rörelse, tunntarmen kopplades till ändtarmen, har mått bra nu i snart 20 år kan äta allt som inte är för laxerande men ett stort ingrepp för ett barn, jag var vuxen då.

Vad ligger bakom en förstoppning?

Visa

I mer än 95% av fallen är orsaken funktionell, dvs beror inte på organiska eller medfödda missbildningar.

Vid lättare besvär räcker många gånger goda råd och mildare laxermedel.

Vid svårare och mer långdragna besvär krävs mer aktiva åtgärder och riktlinjer för en långsiktig behandling.

Källa: Svenska Enuresakademin

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer