Göran Matejka, biträdande sjukhusdirektör

Göran Matejka svarar på kritiken mot brist på intensivvårdsplatser

Uppdaterad
Publicerad

Efter nyheten om Lars, som medvetslös och i respirator skickades mellan tre olika sjukhus på grund av platsbrist – så kommer nu sjukhusledningens svar. I SVT Nyheter Väst svarade biträdande sjukhusdirektören Göran Matejka på kritiken.
– Jag utgår från att man av någon anledning tvingades göra en svår prioritering. Men i grunden så är det inte rimligt när det blir såhär.

Göran Matejka ville inte kalla problemen med bristen intensivvårdsplatser för ett ”systemfel”, men han medgav att bristen på vårdplatser finns, och att den blir som tydligast när det handlar om avancerad vård.

– Det är komplexa samband av olika slag i sjukvården generellt, men särskilt i den högspecialiserade sjukvården. I Västra Götaland bedrivs mycket sådan vård på Sahlgrenska sjukhuset, säger han.

Men är det rimligt att man ska spendera sin sista tid i livet på det sätt som Lars gjorde?

– Jag utgår ifrån att man av någon anledning tvingades göra en svår prioritering, men i grunden är det inte rimligt. Vi har ju etiska plattformar och annat som tydligt anger att man inte ska transporteras runt när man är riktigt sjuk.

Det som hände Lars inträffade ju för några år sedan, men fortfarande bussas ju patienter runt mellan sjukhusen. Hur har utvecklingen varit här? Har det blivit bättre?

– De siffror jag själv kunnat ta del av antyder väl tyvärr att situationen är relativt oförändrad i numerär. Det rör sig om ungefär två (svårt sjuka, reds.anm.) patienter per vecka.

– Samtidigt får man nog förstå att i någon mening så kommer alltid transporter av även svårt sjuka patienter behöva ske.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

vårdkris

Mer i ämnet