Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vad kommunpolis Christian Jensen säger om narkotikaanvändningen kring Angeredsgymnasiet i klippet ovan. Foto: SVT

Kommunpolisen i Angered: ”Narkotika och skolmiljö går inte ihop”

Uppdaterad
Publicerad

Kommunpolisen Christian Jensen som arbetar i Angered tycker att rutinerna kring narkotika mellan skolan och polisen behöver utvecklas och framför allt – användas. Han ser en viss acceptans kring narkotika vilket han tycker är oacceptabelt.

– Vuxna måste våga ingripa och kontakta oss, säger han.

Christian Jensen är kommunpolis och jobbar särskilt med ungdomsfrågor i Angered. Han ingår i samverkansgruppen SSPF som är ett samarbete mellan skola, socialtjänst, polis och fritid.

Han säger att normaliseringen av droger är en av anledningar till varför så få vuxna ingriper eller säger till elever som står utanför skolan och använder droger.

Hör honom utveckla sitt resonemang i klippet ovan.

Förekommer även på andra skolor

Enligt Ola Skogsberg som är kommunpolis i centrala Göteborg förekommer cannabisanvändning bland elever även på andra gymnasieskolor i andra områden.

Han uppger att polisen får tips om att det finns häng utanför skolor till och från och att man följer upp detta med att sätta press utanför skolan och samverka med skolan och socialsekreterare.

Ola Skogberg är polis i centrala Göteborg och säger att ungdomar röker cannabis runt skolorna även där. Foto: SVT

Ola Skogsberg understryker att syftet är inte att straffa dessa ungdomar, snarare att vara med tidigt och förklara vilka konsekvenser ett tidigt droganvändande kan få.

Uppmanar skolorna att anmäla

Ola Skogsberg tycker att skolor måste vara öppna och erkänna att det finns ett problem för att polisen ska kunna hjälpa till.

– En del skolor hör alltid av sig, en del hör aldrig av sig. Det kan inte vara helt rent på en del skolor. Om man får rykte om sig som knarkskola då kan ryktet falla. Man måste våga prata med varandra, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.