Sune Nilsson hämtar vatten vid tanken på Rymdtorget. – Det är sådant som händer, tycker han. Foto: SVT

Vattenproblemen i Göteborg: ”Det borde inte ha kunnat hända”

Publicerad

Vattnet rinner åter i kranarna i Göteborg – men i Bergsjön, Eriksbo, Gunnilse och Bergum uppmanas invånarna att koka vattnet innan de dricker eller använder det till matlagning.

Påbudet gäller minst till fredag, meddelade kommunen idag under en presskonferens. Rörnätet i dessa områden var trycklöst en längre tid, därför kan det finnas risk att vattnet har blivit påverkat av markvatten.

– Det är en ren rutinåtgärd, vi har inga indikationer på att någon blivit sjuk. Mår man dåligt bör man ringa 1177, säger Henrik Kant, förvaltningschef på Kretslopp och vatten i Göteborgs stad.

Vattnet kan smaka annorlunda

Just nu tas prover på vattnet, resultat väntas om några dagar. Även i andra delar av Göteborg kan vattnet ha en annorlunda smak och färg, men det ska inte vara några problem att dricka det.

– Vi spolar systemen och det kan i värsta fall ta flera veckor innan allt är normalt.

LÄS MER: Stora delar av Göteborg utan vatten

Det var på tisdag eftermiddag, vid halv sex-tiden, som en entreprenör vid ett bygge råkade påla igenom den stora vattenledning som går från Alelyckans vattenverk, vilket ledde till att stora delar av Göteborg blev utan vatten.

Tittar på skuldfrågan

– Det borde inte ha kunnat hända, och vi utreder varför. Nu koncentrerar vi oss på att lösa problemet, senare ska vi titta på skuldfrågan, säger Henrik Kant.

Den trasiga ledningen fick kopplas bort från systemet, och vid midnatt kunde produktionen av dricksvatten återupptas med full kapacitet.

Invånarna i de områden där vattnet måste kokas erbjuds även att hämta rent dricksvatten ur tankar som kommunen kört ut. De står på Rymdtorget, Kortedala torg, ICA Gunnilse samt vid pizzeria Arman Place vid Lerumsvägen i Olofstorp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.