Foto: TT/Polisen

”Det börjar likna ett trafikkaos i Göteborg”

Uppdaterad
Publicerad

Att spårvagnsolyckor inträffar kan bero på många saker, enligt polisen.

Bland annat kan det bero på hur det som byggs i Göteborg samtidigt påverkar kollektivtrafiken.

– Det är mycket mer fordon på mindre yta, vilket gör att det sker konfrontationer oftare, säger Christer Fuxborg, presstalesperson vid polisen i region Väst.

Två spårvagnsolyckor på två dagar – och båda förekommer i Göteborgs spårvägars olycksstatistik som SVT Nyheter Väst har tagit del av, vilket GP tidigare har rapporterat om.

I tisdags krockade en turistbuss och en spårvagn vid Johannesrondellen nära Stigbergstorget. Busschauffören fördes till sjukhus för vård av en misstänkt armfraktur, och spårvagnstrafiken stängdes under en tid av.

Även på onsdagseftermiddagen, vid 17-tiden, inträffade en trafikolycka mellan en personbil och en spårvagn vid Olskrokstorget i Göteborg.

Enligt Christer Fuxborg, presstalesperson vid polisen i region Väst, är det mycket som ligger till grund för att spårvagnsolyckor inträffar.

”Börjar likna trafikkaos”

I samband med att olyckor sker, står även Göteborg som stad inför flera om- och tillbyggnationer, exempelvis Västlänken, menar han. Och i sin tur kan det leda till att förare, som inte vanligtvis korsar spårvagnsspår, kan behöva göra det – på grund av platser, vägar och tunnlar som stängs av.

– Det börjar likna ett trafikkaos i Göteborg. Vi har genomfartsvägar som går igenom centrala stan. Vi har fordon som i vanliga fall inte kör i centrum som plötsligt kör på samma vägar, som de då inte är vana vid, samtidigt som det är svårt att ta sig fram, säger han.

Han berättar att det kommer att märkas tydliga störningar i Göteborgstrafiken de närmaste åren, på grund av flera förändringar som är på gång.

– Götatunneln är stängd i en fil, vilket gör att många bilar och andra fordon i stället kör igenom stan. Det är mycket mer fordon på mindre yta, vilket gör att det sker konfrontationer oftare.

Så fortsätter han:

– Mitt råd är att man borde tänka om hur man tar sig till sitt arbete. Se om man kan åka tidigare eller senare från jobbet, samåka eller lägga om sina jobbtider för att det ska bli en så dräglig situation som möjligt de kommande åren vi har framför oss, säger Christer Fuxborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.