På två dagar har det inträffat minst två spårvagnsolyckor i centrala Göteborg Foto: SVT/Max Herold

Göteborgs spårvägar vidtar åtgärder efter olyckor

Publicerad

På två dagar har det inträffat minst två spårvagnsolyckor i centrala Göteborg. Båda platserna förekommer i Göteborgs spårvägars olycksstatistik. Nu vidtas åtgärder.

– Vi försöker minska olyckorna överallt, Mimmi Mickelsen, planeringsledare för spårsäkerhet på Trafikkontoret.

Det var under tisdagsförmiddagen en turistbuss krockade med en spårvagn vid Johannesrondellen i närheten av Stigbergstorget i Göteborg. En dag senare, under onsdagseftermiddagen, inträffade ytterligare en spårvagnsolycka – denna gången vid Olskrokstorget, där en person fick föras till sjukhus med en armfraktur.

Olskrokstorget är en av de platser som hamnar högt på Göteborgs spårvägars lista över olycksdrabbade spårvagnshållplatser, något som Göteborgs-Posten var först med att uppmärksamma. Listan visar de hållplatser i Göteborg där flest olyckor inträffat de senaste tre åren.

Foto: SVT

Vidtar åtgärder

Enligt Mimmi Mickelsen, planeringsledare för spårsäkerhet på Trafikkontoret, tillhör dock inte Johannesrondellen en av de platser där det sker särskilt många olyckor. Men när det väl sker olyckor där, är det av en allvarligare karaktär, menar hon.

– Förra året hade vi en utspårning där, och det känns vettigt att vi gör åtgärder när vi ser att olyckor återkommer på en plats. Vi försöker minska olyckorna överallt.

Vad är det för åtgärder ni ska vidta?

– Vi kommer att gulmarkera spårområdet så att man förstår att man inte ska stanna där. Vi ska sätta upp fler varnings- och spårvagnsskyltar och bättra på de heldragna linjerna så att det blir en tydlighet kring uppsikten i rondellen.

Foto: Max Herold

”Komplex situation”

Annette Johansson, kommunikationschef på Göteborgs Spårvägar, berättar att de tillsammans med Trafikkontoret jobbar med att kontinuerligt analysera olyckor och händelser.

– Det är en komplex trafiksituation för våra förare och vi jobbar väldigt nära Trafikkontoret i de här frågorna, säger hon.

Mest drabbade platser för spårvagn/vägolycka i Göteborg 2015 – i dag

Av statistiken framgår platsen för olyckan bestäms utifrån vilken hållplats spårvagnen kom ifrån. Av statistiken framgår inte i vilken riktning spårvagnen körde när olyckan inträffade.

Centralstation: 47

Vasaplatsen: 39

Järntorget: 30

Olskrokstorget: 30

Stenpiren: 29

Frihamnen: 28

Enligt Göteborgs spårvägar är den vanligaste typen av olycka i spårvagnstrafiken är ”Vägtrafikolycka personbil” – där majoriteten av olyckorna sker när personbilar gör en vänstersväng framför spårvagn.

Statistiken innehåller dessutom alla händelser som Göteborgs spårvägar definierar som vägtrafikolycka eller plankorsningsolycka, det vill säga allt från en backspegel som har gått sönder – till en krock eller liknande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.