Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Införandet av de civila kontrollanterna i spårvagnstrafiken har blivit en vattendelare bland göteborgarna – se spårvagnsresenärerna tycka till i klippet ovan. Foto: Magnus Dennert/SVT

Frågan om civila biljettkontrollanter splittrar spårvagnsresenärerna

Uppdaterad
Publicerad

Facket har infört skyddsstopp för Västtrafiks civila biljettkontrollanter.

Införandet av de civila kontrollanterna i spårvagnstrafiken har blivit en vattendelare bland göteborgarna.

– Gör man rätt för sig och betalar då behöver man inte vara orolig, tycker spårvagnsresenären Annika Mårtendal.

Transportarbetareförbundet har infört skyddsstopp för civil klädsel samt stopp för så kallat envarsgripande. Skyddsstoppet kommer ligga ”tills hotet är undanröjt”,

– Vi ser en risk för att medarbetare skadar sig. Under de tio veckor som civila kontrollanter har jobbat så har det varit nio tillbud och olycksfall. Flera allvarligare incidenter där personer fått åka till sjukhus, och inslag av oprovocerat våld, berättade Pierre Eklund, regionalt skyddsombud, för SVT Nyheter Väst på måndagen.

”Så många incidenter”

Bland resenärerna vi träffar på Göteborgs spårvagnar är det många som har en åsikt, antingen för eller emot införandet av civila biljettkontrollanter.

– Jag tycker att det är dåligt att de har det från första början, det har blivit så många incidenter, säger Annika Allerby.

– Som jag förstår har det varit farligt för kontrollanterna och då är det bra att pausa det, menar Ville Werén.

Västtrafik: ”Arbetsmiljöverket undersöker”

Annika Mårtendal menar att det var bra med civila kontrollanter för att få ordning på vagnarna.

– Det var bra med civila kontrollanter så det blir lite ordning på spårvagnen, det är så många som tjuvåker, säger hon.

Västtrafiks presskommunikatör Lars Jönsson berättar på tisdagskvällen att biljettkontroller pågår som vanligt, men tills vidare bara med uniformerad personal.

– Det som händer nu är att parterna tillsammans med arbetsmiljöverket undersöker om det finns grund för skyddsstoppet och sen får vi ta det därifrån. De har sagt att de ska göra det under veckan, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.