Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Västtrafiks biljettförsäljning har ökat under första veckan med civila kontrollanter jämfört med samma vecka förra året – då kontrollanterna bar uniform. Foto: Magnus Denner/SVT

Ökade biljettintäkter efter införande av civila kontrollanter hos Västtrafik

Uppdaterad
Publicerad

I början av februari återinförde Västtrafik civila kontrollanter i kollektivtrafiken. Och det verkar ha haft effekt på försäljningen. Antalet köpta biljetter har ökat med runt 20 procent och biljettintäkterna med nära 50 procent om man jämför med samma vecka 2023.

Den femte februari införde Västtrafik civila biljettkontrollanter i hopp om att få fler resenärer att betala för sin resa. Enligt Västtrafiks beräkningar är det drygt en tiondel av resenärerna som fuskåker i kollektivtrafiken – vilket kostar företaget en halv miljard kronor per år.

Utsätts för hot och våld

De civila kontrollanterna har skapat stor debatt under veckan och vissa av Västtrafiks anställda har hängts ut på sociala medier. Det pågår även ett flertal polisutredningar om hot eller våld mot tjänsteman efter incidenter mellan resenärer och kontrollanter.

Biljettförsäljningen går uppåt

På biljettförsäljning verkar dock greppet med civila kontrollanter ha gett önskad effekt. I alla fall om man ska tro siffrorna.

Siffror från Västtrafik visar att det såldes ungefär 435 000 biljetter för sammanlagt 40 miljoner kronor (exklusive moms) den första veckan i februari i år.

Under samma vecka under 2023 rörde det sig om drygt 365 000 biljetter för cirka 27 miljoner kronor. En ökning på nära 50 procent i biljettintäkter och nära 20 procent i antalet sålda biljetter.

Västtrafik: Kan även bero på andra faktorer

Men att påstå att den ökade biljettförsäljningen endast skulle bero på införandet av civila kontrollanter går inte att säga, enligt Västtrafik själva, som menar att ökningen kan bero på en rad olika faktorer.

”Det kan som sagt vara väder, kalendereffekter, att vi har gått ut med att vi ska göra fler kontroller, eller egentligen lite vad som helst” skriver Västtrafik i en kommentar till SVT Nyheter Väst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.