Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Trots att Västtrafiks infört civila kontrollanter åkte bara marginellt fler fast för fuskåkning i februari jämfört med januari. Foto: SVT

Så många böter delades ut av civila kontrollanter i februari

Uppdaterad
Publicerad

Antalet personer som åkte dit för tjuvåkning ökade men med liten marginal under första månaden med civila kontrollanter i Göteborg. Det visar nya siffror som SVT tagit del av.

– Vårt mål är inte att ge fler tilläggsavgifter utan att öka betalningsviljan, säger Frida Antonsson, presskommunikatör på Västtrafik.

Enligt Västtrafik kostar fuskåkningen drygt en halv miljard kronor per år. För att få bukt med problemet civila kontrollanter sedan i februari återinsatts i kollektivtrafiken i Göteborg. Men ökningen av antalet tilläggsavgifter som delats ut under februari jämfört med januari är knapp.

I januari i år delades det ut totalt 1852 tilläggsavgifter. Under februari var det 44 stycken fler, 1896. Samtidigt var det totala antalet kontroller som gjordes något lägre i februari jämfört i januari.

– Vi är varken besvikna eller nöjda på de siffrorna vi har nu. Det har knappt gått fyra veckor och målet är inte att dela ut fler tilläggsavgifter utan att fler har köpt biljett, säger Frida Antonsson.

Så liten var ökningen

I både januari och februari arbetade totalt runt 90 kontrollanter i kollektivtrafiken. Men under februari blev 20 av dem civila kontrollanter.

Trots att de civila kontrollanterna är färre än de uniformerade så är det drygt 40 procent av tilläggsavgifterna som delats ut av de civila.

– Det är inte jätteförvånade att det är fler civila som ut tilläggsavgifter. Det visar väl ändå på att det finns en del som reser utan att betala för sig även om de flesta gör rätt för sig i kollektivtrafiken, säger Frida Antonsson.

Tilläggsavgifter och kontroller 2024

Antalet tilläggsavgifter

Januari 2024 

1852 stycken (av uniformerade kontrollanter)

Februari 2024:

1 139 stycken (av uniformerade kontrollanter)

757 (av civila kontrollanter)

= 1896

Antalet kontrollerade personer

Januari 2024:

330 366

Februari 2024:

326 859

Källa: Västtrafik

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.