Sexologen Hanna Byström tror att ungdomar idag får en snedvriden bild av hur ett kön ska se ut. Foto: Anna Adersjö

Sexologen om trenden: Unga tjejer missnöjda med hur deras kön ser ut

Uppdaterad
Publicerad

Flera ungdomsmottagningar i Västsverige får frågor om utseendet på underlivet från oroliga tjejer. Sexologen Hanna Byström tycker det finns för få vanliga bilder av kön, och för lite variation.

– Det blir ett lite fattigt utbud, helt enkelt, säger hon.

I klippet ger hon sin förklaring till varför tjejer är missnöjda med utseendet på sina kön.

Personal på ungdomsmottagningar runt om i länet berättar att unga tjejer är oroliga för hur deras underliv ser ut.

– Vi vet att det finns oro när det gäller det här området. Även om man kommer in för en annan anledning passar vi ibland på att förklara och lugna, säger Siri Lindqvist, barnmorska och sexualrådgivare vid ungdomsmottagningen i Olskroken i Göteborg.  

Det är nästan aldrig nånting som faktiskt är avvikande med underlivet, menar hon.  

– Ibland kan man behöva förklara. Att blygdläpparna kan vara olika, eller att de hänger utanför kroppen, vilket de gör för de flesta. De ska ju skydda urinröret mot smuts och bakterier och hålla fukten. De har en jättebra funktion, säger Siri Lindqvist. 

Siri Lindqvist är barnmorska och sexualrådgivare i Göteborg. Foto: Privat

De som har fysiska besvär är snarare de som redan har gjort ingrepp, som exempelvis omskärelse, menar hon.

Undersökning med spegel

Siri Lindqvist berättar också att de kan erbjuda ungdomar en undersökning. Då tar hon fram en spegel och tittar tillsammans med tjejen eller killen för att förklara och prata om könets olika delars utseende och funktion. För det är ju även unga killar som kan vara oroliga.

– Ja, det är både tjejer, killar och icke-binära personer som har funderingar kring detta, säger Siri Lindqvist.

Ovisshet om utseendet

Ungdomsmottagningarna i Lysekil, Tanumshede och Munkedal ser också att det finns en oro, vilket även P4 Väst tidigare rapporterat om.

– Jag tror det egentligen handlar mest om att man vet inte hur man ser ut själv. Det är inte så vanligt att man har tittat och vet hur man ser ut. En stor del av det vi gör är att förklara anatomin och att alla ser så olika ut – att det är helt normalt, säger en barnmorska.

Enhetschefen för ungdomsmottagningen i Gamlestan känner också till den här oron som unga uttrycker, liksom chefen för ungdomsmottagningen i Borås:

– Ja, det vet jag att det förekommer, säger Nicoline Aspengren. Men svårt att säga om det ökar eller inte.

Kosmetisk operation

När det gäller att operera sitt underliv så är det ovanligt att den frågan kommer, enligt de ungdomsmottagningar SVT Nyheter Väst har talat med.

– Jag har aldrig träffat någon som faktiskt har velat göra det. Men det händer att ungdomar frågar om det, säger Siri Lindqvist. 

Aftonbladet gjorde en undersökning via Inizio för ett drygt halvår sedan som visade att en av tio kvinnor kan tänka sig att operera underlivet.

– Det är svårt att säga något om den faktiska efterfrågan, men jag tror att den har ökat, säger Hanna Byström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.