Andrew och Elena McDonald bor i Malaga i Spanien och var i Sverige för att hälsa på vänner i Askersund, när de fastnade i tågkaoset. Foto: Privat

Ilska efter ännu en dag med tågproblem

Uppdaterad
Publicerad

Andrew och Elena McDonald reste till Sverige från Spanien för välbehövlig semester. Men det svenska tågsystemet satte käppar i hjulen – minst sagt. På måndagen satt de återigen fast, och nu missar de flygresan hem.
– Vi har i princip varit försenade vart vi än rest med tåg, säger en uppgiven Andrew MacDonald till SVT Nyheter Väst.

Under morgonen drabbades tågtrafiken av ett elfel i Alingsås som orsakade en rad förseningar i tågtrafiken. Andrew och Elena McDonald bor i Malaga i Spanien och var i Sverige för att hälsa på vänner i Askersund. Efter att ha flugit till Köpenhamn var tanken att tåget skulle föra dem både upp till Askersund och därifrån tillbaka till Landvetter för hemresa idag.

Men tågresorna har gått allt annat än smidigt, berättar paret.

– Från första stunden vi kom till Sverige så har det varit försening efter försening. Nu sitter vi stilla igen i Falköping, och vi har inte fått någon information om vad som händer. Det är en besvikelse, säger Andrew McDonald.

Missat flyget hem

Nu väntas paret missa flyget hem till Spanien – vilket leder till att de måste köpa en ny flygbiljett – och troligtvis en hotellnatt.

– Det är mycket pengar för oss. Vi såg till att ha tre timmars marginal till flyget för att ta höjd för förseningar, men det räckte uppenbarligen inte.

Värst tycker de att den bristfälliga informationen har varit. Efter flera timmar i Falköping saknade paret fortfarande information om huruvida ersättningsbussar skulle komma eller om det var ”var man för sig själv” när det gällde att ta sig fram till sin destination.

– I Spanien fungerar det här betydligt bättre, är vår upplevelse. Det mest intressanta under den här resan har varit att se svenskarnas reaktioner. De verkar så otroligt vana vid det här.

Vad kommer ni att göra när det här är över?

– Vi kommer att försöka kräva pengar tillbaka på något sätt. Men jag vet inte hur det fungerar. Det här är första gången vi är i Sverige, säger Andrew.

Frun Elena fyller i.

– Och troligtvis den sista.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.