Guide: Det här är konflikten i södra Biskopsgården

Uppdaterad
Publicerad

Flera personer har skjutits och handgranater har kastats i Göteborg under snart fem års tid. Under torsdagen kom domen i det stora gängmålet efter att en 33-årig man sköts ihjäl på öppen gata i Gamlestaden i Göteborg. Här är fallen som åklagaren kopplar samman med konflikten.

16 personer stod åtalade och flera dömdes under torsdagen till långa fängelsestraff i tingsrätten.

Mordet på 33-åringen har enligt åklagaren och flera hörda poliser tydliga kopplingar till nätverket kallat Södra Biskop och den konflikt som splittrat nätverket i två kriminella grupperingar – A-falangen och B-falangen. En konflikt som resulterat i flera våldsdåd sedan 2016.

Följande våldsamma handlingar har enligt åklagaren kopplingar till konflikten:

November 2016

En person i B-falangen blir skjuten i ryggen i södra Biskopsgården. Ingen döms för mordförsöket men en av de misstänkta döms i det nu aktuella målet till 15 års fängelse för bland annat medhjälp till mord på 33-åringen.

December 2016

En handgranat kastas mot den som misstänks ha skjutit personen i B-falangen en månad tidigare.

En person som enligt åklagaren stod på B-falangens sida skjuts till döds. Ingen döms för mordet men flera personer kopplade till A-falangen döms för bland annat medhjälp till mord.

December 2017

Okänd gärningsman avlossar flera skott mot okända målsäganden som polisen misstänker har anknytning till A-falangen.

Dagen efter sätts en lägenhetsdörr i brand där anhöriga till en person kopplad till B-falangen bor.

Samma dag detonerar en handgranat utanför en bostad med kopplingar till B-falangen. En man döms i den nu aktuella domen för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor då hans DNA säkras på handgranaten.

Några dagar senare hittar en anhörig till en person med anknytning till B-falangen en osäkrad handgranat under den bil som personen använde. En person med kopplingar till A-falangen döms för att ha hanterat handgranaten.

Senare samma dag kastas en förmodad handgranat in i en bostad där en anhörig till personer i A-falangen bor.

Januari 2018

En okänd gärningsman försöker tända eld på en kolonistuga som tillhör anhöriga till en person i B-falangen.

April 2018

En bil där en person kopplad till B-falangen och hans anhörige sitter i blir beskjuten. En person döms senare för bland annat försök till mord.

Maj 2018

En person i B-falangen skjuts till döds. Flera personer döms senare för bland annat mord.

Juli 2018

En okänd gärningsperson avlossar flera skott mot en person kopplad till B-falangen.

Oktober 2018

En anhörig till en person i B-falangen hotas med vapen i ett parkeringsgarage.

En okänd gärningsperson avlossar flera skott mot ett fönster i ett rum där en person med kopplingar till A-falangen befinner sig.

November 2018

En person med kopplingar till B-falangen blir hotad med ett vapen när han sitter i sin bil. En person med kopplingar till A-falangen döms senare för grovt olaga hot.

Personer med kopplingar till A-falangen förbereder ett mord mot en person med kopplingar till B-falangen. De döms senare för bland annat förberedelse till mord.

En person skjuts ihjäl av en gärningsman med kopplingar till A-falangen. Offret saknade kopplingar till konflikten och gärningsmannen som senare döms för mord antas ha misstagit sig på person.

Januari 2019

Förberedelser för att mörda en person i B-falangen pågår och en person med kopplingar till A-falangen döms senare för detta brott.

Maj 2019

En person med kopplingar till B-falangen blir beskjuten med ett stort antal skott.

En person med anknytning till B-falangen blir beskjuten och skottskadad. Vid den tekniska undersökningen kan vapnet kopplas till skjutningen tidigare i maj.

December 2019

Två personer blir beskjutna varav en avlider. Den avlidne mannen är vän med flera personer kopplade till A-falangen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.