39-åring planerade för gängmordet i Gamlestaden

Uppdaterad
Publicerad

När dubbelmordet på Vår krog och bar i Göteborg skedde var 39-åringen involverad i krogen – nu har han dömts till livstids fängelse efter gängmordet i stadsdelen Gamlestaden. Han försökte hitta en torped, beställde ammunition och ordnade fram ett av mordvapnen, enligt domen.

39-åringen är en av fyra män som döms i tingsrätten till livstids fängelse för gängmordet i Gamlestaden i Göteborg. Han var tidigare med och drev Vår krog och bar i Göteborg, som 2015 utsattes för en uppmärksammad dödsskjutning. Kort efteråt talade han ut i media.

Drygt sex år senare har 39-åringen nu dömts för medhjälp till mord, förberedelse till mord och grovt vapenbrott. Enligt domen var han djupt involverad i planeringen av mordet i Gamlestaden, då en 33-årig man sköts med nio skott på öppen gata. Mordet antogs tidigt av polisen ha en koppling till konflikten mellan A- och B-falangerna i Biskopsgården och 33-åringen anses ha varit en ledande figur i B-falangen.

Gängmordet i Gamlestaden

Även om 39-åringen enligt tingsrätten inte är en del av konflikten mellan falangerna, så visar polisutredningen att han i högsta grad varit med i planeringen av mordet. Konversationer från Encrochat visar hur han ska ha letat efter en torped som skulle kunna döda 33-åringen och erbjudit en halv miljon kronor till den som utförde mordet. Han har i förhör erkänt att fler personer från B-falangen skulle dödas eftersom han kände sig hotad.

Hämtade ammunition på restaurang

Knappt tre veckor innan mordet gjorde 39-åringen upp om att köpa ammunition, som han hämtade på en restaurang.

”Jag har skotten nu. 100 st. Har vi shooter?”, skriver han samma dag i ett Encrochatt-meddelande till Sebastian Jobe – en annan av männen som dömts till livstid.

Skaffade fram automatvapen

39-åringen ordnade enligt domen fram en Kalasjnikov och såg till att vapnet kunde förvaras i ett garage innan det användes vid mordet. Encrochat-konversationer visar hur 39-åringen på morddagen fick besked från andra inblandade om att vapnet skulle läggas i en bil på en gata i Eriksberg.

Greps efter kokain-tillslag

En knapp månad efter mordet hittade polisen i Göteborg efter narkotikaspaning nästan ett halvt kilo kokain med särskilt hög renhetsgrad i en bil som 39-åringen satt i, och han greps. Hans inblandning i gängmordet utreddes parallellt med narkotikaärendet, som han dömdes till fyra och ett halvt års fängelse för – ett straff han börjat avtjäna innan livstidsdomen.

39-åringen har medgett främjande av mordet, men nekar till brott. Han nekar till anklagelserna om förberedelse till mord och grovt vapenbrott.

Rättelse: I en tidigare version av artikeln stod det att narkotika hittades i 39-åringens bostad. Det stämmer inte och informationen är borttagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gängmordet i Gamlestaden

Mer i ämnet