Utredningen i Gamlestadsärendet är en av de största brottsutredningarna kopplade till kriminella gäng i Göteborg. Foto: TT/SVT

Flera livstidsdomar efter gängmord i Gamlestaden

Uppdaterad
Publicerad

En av Göteborgs största gängrelaterade brottsutredningar har kommit till domslut. Idag meddelade Göteborgs tingsrätt flera långa fängelsestraff för de 16 som stått åtalade. Fyra män döms till livstids fängelse.

På torsdagsförmiddagen kom domen mot de 16 män som stått åtalade i Gamlestadsmålet. Fyra av dem får livstids fängelse, tre frikänns helt. De övriga nio döms också till fängelse i mellan ett och femton år.

Männen döms för bland annat medhjälp till mord och förberedelse till mord. De utdömda fängelsestraffen för medhjälp till mord varierar mellan 8 år och 10 månader och livstid. Att ingen döms för mord, är på grund av åklagarna inte kunnat visa vilka två som avlossade vapnen.

Gängmordet i Gamlestaden

– Vi menar att det inte ska spela någon roll, säger kammaråklagare Linda Wiking.

Trots att ingen döms för mord får samtliga dömda långa straff och kammaråklagare Linda Wiking är i stort sett nöjd med domen.

Sex var under 21

Eftersom sex av de tilltalade var under 21 år när de begick brotten har de fått kortare straff på grund av sin ålder. De dömda ska även betala skadestånd till den mördade mannens släktingar.

– Mordet har skett på öppen gata med automatvapen och är att betrakta som en ren avrättning säger Robert Eneljung, rådman och en av två juristdomare i målet i ett pressmeddelande.

Hade ledande position i kriminellt gäng

En söndagskväll i maj 2020 skjuts en man i 30-årsåldern med nio skott på öppen gata i Gamlestaden i Göteborg. När han når sjukhuset med ambulans dödförklaras han. Mannen var en ledargestalt i ett kriminellt gäng i Göteborg.

Bara timmar senare kunde polisen gripa nio personer misstänkta för mordet. Samtliga var kända sedan tidigare av polisen, samtliga i åldrarna 19 – 25 och med kopplingar till gängkriminalitet i Biskopsgården. De kunde alla knytas till en bil som setts lämna mordplatsen.

Gängkonflikter låg bakom

– När det stod klart vem mordoffret var riktade polisen misstankar mot det kriminella närverket i Biskopsgården som sen flera år haft en konflikt med mordoffret och hans släktingar, sa kammaråklagare Helena Treiberg Claeson till SVT inför rättegången.

Sedan växer utredning till en av Göteborgs största. Tack vare att polisen fått tillgång till den krypterade informationen i Encrochat kan fler misstänkta gripas och nio blir snart femton. Förutom mordet i Gamlestaden rör polisens förundersökning även misstankar om förberedelser till mord på tre släktingar till den mördade mannen. I november utlämnas en man från Gambia, som blir den sextonde personen som misstänkts i mordet.

Flera åtalspunkter

I slutet av mars 2021 åtalas totalt 16 personer. Med runt 800 förhör och runt 7000 sidor i förundersökningen är det en av de största gängrelaterade utredningarna i Göteborg. De misstänkta männen åtalades för bland annat mord, alternativt medhjälp till mord, förberedelse till mord samt stämpling till mord. De har alla nekat till brotten.

Domen för de 16 åtalade från tingsrätten

1: Livstid för bland annat medhjälp till mord

2: Livstid för bland annat medhjälp till mord

3: Livstid för bland annat medhjälp till mord

4: Livstid för bland annat medhjälp till mord

5: 15 år och 10 månader för bland annat medhjälp till mord

6: 15 år och 10 månader för bland annat medhjälp till mord

7: 15 år och 10 månader för bland annat medhjälp till mord

8: 13 år och 10 månader för bland annat medhjälp till mord

9: 12 år och 10 månader för bland annat medhjälp till mord

10: 12 år och 10 månader för bland annat medhjälp till mord

11: 10 år och 10 månader för bland annat medhjälp till mord

12: 8 år och 10 månader för bland annat medhjälp till mord

13: 1 år och 7 månader för stämpling till mord

14: Frikänns helt

15: Frikänns helt

16: Frikänns helt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gängmordet i Gamlestaden

Mer i ämnet