I klippet ovan kan du höra både änkan och diskrimineringsombudsmannen resonera kring domen. Foto: SVT

Ambulanspersonal diskriminerade hennes man: ”Obeskrivligt”

Uppdaterad
Publicerad

En patient nedprioriterades av ambulanspersonalen, som trodde att han fejkade. Men han hade fått en hjärnblödning och avled senare. SVT Nyheter Väst har träffat mannens hustru, som är lättad över att Göteborgs tingsrätt fällde Västra Götalandsregionen för diskriminering.

– Det har varit en lång resa, men det var värt det, säger hon.

I klippet ovan kan du höra både änkan och diskrimineringsombudsmannen resonera kring domen. 

Det var när hon fick se ambulanssjuksköterskans journalanteckningar om att hennes man “spelade medvetslös” och att det kunde röra sig om “kulturell svimning”, som hon tyckte sig få en bekräftelse på den känsla hon haft hela tiden – nämligen att hennes man behandlades sämre av vården på grund av sin sudanesiska härkomst. 

Regionen tycker att journalanteckningen var olämplig, men hävdar att den inte påverkade den vård mannen fick.

Diskrimineringsombudsmannen håller inte med. Det var ambulanspersonalen som bedömde att patienten skulle nedprioriteras, en bedömning som sedan följde med in till akutmottagningen där han fick vänta en och en halv timme. Med facit i hand borde mannen ha opererats omedelbart.  

Regionens chefsjurist Lina Kolsmyr säger att man ska begrunda domen noga innan man bestämmer sig för ett eventuellt överklagande. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.