Var det diskriminering som gjorde att en patient inte prioriterades tillräckligt högt på Östra sjukhuset i Göteborg och senare avled? Idag faller domen. Foto: Johan Nilsson/TT

Stroke bedömdes som ”kulturell svimning” – regionen fälls för diskriminering

Uppdaterad
Publicerad

Göteborgs tingsrätt fällde i dag Västra Götalandsregionen, som stämts för diskriminering av DO.

En man med sudanesiskt ursprung hade avlidit i följderna av en stroke, som inte prioriteras rätt och där en ambulanssjuksköterska ansett att mannen ägnat sig åt ”kulturell svimning”. Regionen ansåg att mannen inte utsatts för diskriminering – men tingsrätten går på DO:s linje.

Regionen döms att betala diskrimineringsersättning på 80 000 kronor till mannens dödsbo. Mannens hustru får 30 000 kronor i diskrimineringsersättning. Dessutom ska regionen betala DO:s rättegångskostnader.

Läs mer om bakgrunden här.

Missgynnades

Tingsrätten skriver att det är visat att ambulanspersonalen missgynnat mannen ”genom att avfärda hans symptom på medvetandesänkning som simulerade”. Detta innebar att han blev sämre behandlad än någon annan skulle blivit i en jämförbar situation.

I efterhand står det enligt domstolen klart att mannen hade drabbats av en hjärnblödning när ambulanspersonalen behandlade honom. ”Det inspelade larmsamtalet har på rätten, som inte besitter någon medicinsk expertkunskap, gett intryck av en svårt medtagen person, stundvis avsvimmad, som har svårt att tala.”

Kulturell svimning

Men ambulanssjuksköterskan skrev i journalen att mannen då var alert, och vidare att han ”ligger ner och spela medvetslös” men vaknar till vid smärtstimuli. Där står också att mannen ”kvider” och inte vill säga så mycket, samt ”kulturell svimning??”

Patienten fick den näst lägsta prioriteringsgraden (gul) vid färden till Östra Sjukhuset. Tingsrätten påpekar att det är stor skillnad för en patient att bli prioriterad som gul istället för orange (näst högsta prioriteringen). ”En orange prioriterad patient ska ha akutsjukvård direkt medan en gulprioriterad patient kan vänta”.

Och vänta fick mannen göra, närmare bestämt i en och en halv timme innan han fick adekvat vård. Då hade hjärnblödningen redan orsakat stora neurologiska skador. Efter en lång tids vård avled han i sviterna av en lunginflammation.

Diskriminering på grund av etnicitet

Göteborgs tingsrätt anser det konstaterat att det finns en direkt koppling mellan mannens etnicitet och att han inte prioriterades rätt. Att ambulanssjuksköterskan  angett att han misstänkte att det var fråga om ”kulturell svimning” anses talar för att patientens medvetandegrad inte bedömts utifrån medicinskt prövad metod utan utifrån etnicitet: ”Anteckningen om kulturell svimning är direkt kopplad till angiven diskrimineringsgrund.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.