• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Elsy Hamren Berggren säger att hon är beredd att ta vilket vaccin som helst. Bara hon får ett bättre skydd än det hon har idag. Hon känner stor oro inför att bli smittad. Foto: SVT

Elsy, 43, har cancer och väntar på vaccin: ”Ett hån när vaccin slängs som äldre tackar nej till”

Uppdaterad
Publicerad

Cancersjuka Elsy Hamrén Berggren, 43, väntar desperat på vaccin. Hon är ständigt orolig för att bli smittad. Nu har frustrationen vuxit rejält efter den senaste tidens rubriker om äldre personer som bokar in sig och sen vägrar Astra Zenecas vaccin.

– Det känns som ett hån, säger hon. 

Lyssna på klippet och hör Elsys känslosamma beskrivning inför att behöva vänta

I januari diagnostiserades Elsy Hamrén Berggren med en aggressiv form av bröstcancer. Hon är nu mitt uppe i en cellgiftsbehandling. Men är bara 43 år. På grund av hennes ålder har hon varit tvungen att vänta på vaccin och lever med en ständig oro att bli coronasmittad.

Coronaviruset i Västsverige

– Jag har själv ringt och erbjudit mig att ta en dos som slängs. För mig känns risken att få covid-19 betydligt större och konsekvenserna av det värre än den oerhört lilla risk att få en propp om man tar ett visst vaccin, säger hon.

”Kan inte boka tid på vårdcentral”

Elsy har fått besked om att hon nu tillhör fas 3 och alltså är i den grupp som står på tur. Västra Götalandsregionen flyttade nyligen vissa riksgrupper från fas 3 till fas 4, men de med täta sjukhuskontakter är kvar i fas 3 och dit hör alltså Elsy. Trots det vet hon fortfarande inte när hon kan få bli vaccinerad.

– Eftersom jag går på behandling kommer jag att kallas till Sahlgrenska och kan inte boka tid på min vårdcentral. Än har jag inga besked utan andra äldre friska 60-åringar kommer att gå före, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet