Foto: TT

Grillförbudet kommer att tas bort

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen häver grillförbudet i Västra Götaland. Under ett möte under måndagen beslutades att förbudet att grilla på egen tomt upphör från och med tisdag klockan 09.

Klockan 11 på måndagsförmiddagen samlades länsstyrelsen med kommunernas räddningstjänst för att lägga upp planen för lättnader i rådande eldningsförbud.

– Exakt när det kommer att träda i kraft kan jag inte svara på just nu, det ska kungöras så det kan bli tidigast på tisdag, sa Charlotte Hagstrand, länsbrandingenjör för Västra Götaland till SVT Nyheter Väst på måndagsförmiddagen innan mötet.

Efter mötet meddelades att förbudet hävs på tisdag klockan 09. Då blir det tillåtet att grilla på egen tomt.

– Det totala eldningsförbudet i skog och mark, inklusive grillning och användning av stormkök, ligger kvar i hela länet. Men Länsstyrelsen släpper förbudet mot att grilla på egen tomt, säger Charlotte Hagstrand, Länsbrandingenjör på Länsstyrelsen.

Sedan den 25 juli har det rått totalt eldningsförbud i hela länet, vilket innebär både förbud mot grillning och pyroteknik. Senare i veckan kommer länsstyrelsen också lätta i eldningsförbudet men exakt hur är inte klart ännu.

Förtydligande: I en tidigare version av artikeln stod att grillförbudet skulle hävas under måndagen, Länsstyrelsen har nu alltså bestämt att förbudet hävs först under tisdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.