Biogasanläggningen Gobigas läggs ned, det tycker Claes Westberg, partiledare för Vägvalet är bra.

Vägvalet enda parti som röstade mot Gobigas 2012

Publicerad

Vägvalets partiledare, Claes Westberg, tycker det är bra att det kommunala företaget lägger ned Gobigas.

– Hela projektet har varit en symbol för kommunens envishet, och att det är fel att kommunen tar så stora risker med skattebetalarnas pengar, säger Claes Westberg, partiorfdörande Vägvalet. Gobigas kostade för mycket helt enkelt.

När kommunfullmäktige röstade om att bygga ”Gobigas etapp 1” i april 2012 var Vägvalet enda parti som röstade mot förslaget. I reservationen som Vägvalet lämnade mot beslutet står det bland annat:

”Det är för många osäkerheter och risker med att gå vidare med detta projekt … Ett kommunalt bolag bör inte slösa skattemedel för olönsamma riskprojekt som inte tillför någon direkt nytta för medborgarna.”

Oprövad teknik och okritisk inställning

Känner du att fått vatten på din kvarn?

– Ja, tyvärr, säger Claes Westberg. Tekniken var oprövad och inställningen till Gobigas har varit okritisk enligt min mening. – Jag själv och mitt parti Vägvalet, anser att det är bra ibland att lägga ned projekt, innan kostnaden har blivit för stor. Det här gör man ofta inom industrin, så jag skulle önska att kommunen tänkte mer så, men istället säger man: ”beslutet är fattat, vi kör ända in i kaklet”, och se vad som händer då …

Vad tror du kommer hända med Gobigas nu?

– Ja, jag fick en tanke att om man kunde flytta Rosenslundsverket i centrala Göteborg, till platsen för Gobigas, så kanske ändå att något positivt kom ut av den här historien, säger Claes Westberg. Flytt av Rosenlund har det ju diskuterats många gånger förut om att få bort, men om det kommer bli så, är ju förstås svårt att säga.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gobigas

Mer i ämnet